L’abdicació ressuscita el fantasma de la censura

A l'enrenou d'El Mundo se suma el canvi de portada d'El Jueves
el jueves corona merda
el jueves corona merda

A partir de l’abdicació del rei Joan Carles I han sorgit noves polèmiques a mitjans de comunicació que volen informar o fer conya sobre la Monarquia espanyola. El diari El Mundo, ara dirigit per Casimiro García-Abadillo, va publicar la crònica sobre l’abdicació sense firma. El motiu, segons Periodista Digital, és que el text original d’Ana Romero, la seva autora, incloïa una referència a l’amiga del Rei, Corinna zu Sayn-Wittgenstein, que no hauria agradat a García-Abadillo, motiu pel qual s’haurien enfrontat tots dos.

La referència a Corinna citada per Periodista Digital va aparèixer en l’edició especial publicada la tarda del mateix dia de l’abdicació, però no en l’article sense firma publicat en l’edició de l’endemà. Segons aquesta informació, el director d’El Mundo hauria aconseguit retirar la referència a Corinna amb un ultimàtum amb què amenaçava de fer fora la periodista. García-Abadillo ha negat la censura i ha distribuït un comunicat en aquest sentit, firmat per la secció del diari dedicada a Espanya. Entre els nombrosos suports a la seva versió no consta el d’Ana Romero. Tampoc ha transcendit cap explicació sobre la retirada de la firma d’aquesta periodista.

El Confidencial Digital, per la seva part, relata que Romero, especialista en la Casa Reial, buscava una sortida pactada amb la direcció del diari des de feia mesos i que va interpretar que, durant la discussió, estava sent acomiadada. Segons aquest digital, Romero va explicar a alguns companys que havien censurat la seva informació, mentre que la versió atribuïda a García-Abadillo és que ell va demanar-li que evités “referències ominoses” a Corinna i que no fos tan punyent.

El cas d’El Jueves
Un altre cas notable és el de la darrera portada d’El Jueves. Circula per Internet una tapa de la publicació satírica que mostra Joan Carles I entregant una corona plena d’excrements al seu fill Felip, però finalment s’ha publicat una altra on apareix Pablo Iglesias. El canvi ja ha donat lloc a un debat a Twitter sobre si es tracta d’autocensura o d’un canvi forçat per pressions des de fora de la publicació. En qualsevol cas, “la revista que surt els dimecres” ha aparegut als quioscos amb un dia de retard. Val a dir que la il·lustració de Manel Fontdevila que es va conèixer via web i que finalment no ha figurat a la portada d’aquesta setmana d’El Jueves no és, ni de bon tros, de les més agosarades en la història d’aquesta publicació.

(Visited 43 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari