El nostre home a Pyongyang

Alejandro Cao de Benós, delegat especial del Comitè de Relacions Culturals de Corea del Nord, explica la seva versió de la caiguda en desgràcia de Jang Song-Thaek
Alejandro Cao de Benós
Alejandro Cao de Benós

Torna la kremlinologia, aquella ciència difusa que es dedicava a analitzar els esdeveniments que es produïen en la cúpula del poder a la Unió Soviètica a partir d’aparents fets secundaris, com els canvis en el protocol i els missatges subliminals en la premsa i els comunicats oficials. És el que tenen els règims opacs, com el de Corea del Nord.

Els darrers esdeveniments a Pyongyang, la capital del darrer Estat estalinista del planeta, fan les delícies dels amants d’aquesta kremlinologia. L’oncle de Kim Jong-un, el dirigent màxim del país, Jang Song-Thaek, que passava per ser el mentor del líder i el veritable home fort, ha caigut en desgràcia i ha estat afusellat. S’especula sobre els canvis que això pot comportar per la política d’un país que posseeix armament nuclear. A Catalunya tenim un coneixedor dels intríngulis de la políitica d’aquest país: Alejando Cao de Benós, un tarragoní que és el delegat especial del Comitè de Relacions Culturals nord-coreà.

La caiguda de Jang
Cao de Benós ens atén amb amabilitat. Què ha passat a Pyongyang? «Jang era un home rellevant dins del règim. Ho era en edat i en veterania dins del partit. Però ja tenia antecedents. Fa uns anys va ser apartat de les responsabilitats que exercia. Només la bondat dels dirigents màxims va fer possible que se li donés una segona oportunitat. Però va cometre robatoris i va preparar un cop d’Estat».

Però la pena de mort… «Personalment –assegura Cao de Benós– sóc contrari a la pena de mort. És més, així ho vaig manifestar personalment a les autoritats de Corea del Nord. Per mi, en aquests casos, el millor és condemnar-los a una pena de treball, que és el que se sol fer amb els qui cometen algun crim. De dilluns a divendres, a treballar. En una mina, en una construcció, en una granja… I el dissabte, a rebre classes de formació política». I els diumenges? «A descansar, però a la presó»

LLEGEIX L’ARTICLE COMPLET A L’EDICIÓ EN PAPER D’AQUESTA SETMANA

(Visited 52 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari