La defensora del poble tanca sense condemnes les investigacions sobre la Primavera valenciana

Soledad Becerril assegura que "totes les causes han estat sobresegudes o han conclòs amb la lliure absolució dels policies denunciats" i que no té facultats per revisar les sentències. Des de l'Associació de Veíns i Cultural Cercle Obert s'assegura que encara hi ha quatre processos oberts amb 15 o 20 menors ferits i més de 150 agents denunciats
Sense títol
Sense títol

R.T.
La defensora del poble, Soledad Becerril, va arxivar dilluns les investigacions que va iniciar arran de l’actuació policial durant la Primavera valenciana, que va acabar amb un total de 40 detencions, una part dels quals eren menors d’edat, a banda de diverses lesions entre els manifestant. A més a més, més de 200 persones van rebre sancions per participar en les mobilitzacions, amb l’argument que eren manifestacions no autoritzades. Becerril va assegurar que “totes les causes han estat sobresegudes o han conclòs amb la lliure absolució dels policies denunciats” i que no té facultats per revisar les resolucions dictades per jutges i tribunals.

En una resposta a l’Associació de Veíns i Cultural Cercle Obert, que va ser l’entitat que va presentar la queixa que va motivar la investigació de la defensora, Becerril va precisarque l’última sentència absolutòria va ser dictada el 22 d’abril pel jutjat d’instrucció número 12 de València, que va arribar a la conculsió que l’agent no va vexar ni maltractar els denunciants. També va recordar que “en consonància amb les resolucions judicials, la Jefatura Superior de Policia Nacional del País Valencià no ha acordat l’obertura d’expedients disciplinaris contra cap dels agents que van intervenir en les manifestacions del 20 de febrer de 2012 en no apreciar cap actuació” constitutiva de sanció.

Quatre judicis pendents i més de 150 agents denunciats
Per la seva banda, el portaveu de l’Associació de Veíns i Cultural Cercle Obert, Antonio Marín, va mostrar dilluns la seva disconformitat amb Becerril i va assegurar, en declaracions a Levante EMV que “encara hi ha quatre procediments judicials en curs amb 15 o 20 menors d’edat lesionats. Hi ha més de 150 policies denunciats, i diverses querelles i denúncies en marxa contra la delegada del Govern, Paula Sánchez de León, i l’ex cap superior de Policia de la Comunitat Valenciana Antonio Moreno. No entenem com es tanca una queixa sense haver-se resolt ni respost a cap de les qüestions plantejades per la nostra entitat fa ja més de 18 mesos, tenint en compte els maltractaments i abusos policials”.

La Primavera valenciana va començar com una sèrie d’accions d’unes desenes d’estudiants de secundària de l’IES Lluís Vives en protesta per les retallades en educació i la consegüent precarització de l’ensenyament. Les protestes van anar guanyant en assistència arran de les agressions policials als adolescents del Lluís Vives, ubicat al centre de la ciutat, que intentaven tallar el trànsit durant uns minuts, com ja havien fet en dies precedents. El 15 de febrer va arribar la primera detenció d’un menor i la jornada marcaria l’inici d’una espiral que culminaria amb mobilitzacions massives en què sortirien desenes de milers de persones defensant l’educació i rebutjant la brutalitat d’uns cossos policials que, novament, van quedar absolutament retratats en la seva desmesura.

Malgrat el clam social, Sánchez de León ni es va plantejar dimitir i el cap de la policia espanyola a València, Antonio Moreno, era ascendit, tot i que havia arribat a qualificar els estudiants com “l’enemic”. En canvi, durant l’allau de mobilitzacions es van registrar un total de 40 detencions, una part dels quals eren menors d’edat, a banda de diverses lesions entre els manifestant. A més a més, més de 200 persones van rebre sancions per participar en les mobilitzacions, amb l’argument que eren manifestacions no autoritzades.

Facebook
Twitter
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides