El Consell de Ministres aprovarà el reconeixement de l’Estat de Palestina el pròxim 28 de maig

Sánchez defensa que ho fan "per pau, justícia i coherència" i que no és una decisió contra Israel

El president d'Espanya, Pedro Sánchez, en roda de premsa (ACN)

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dimecres que el Consell de Ministres del pròxim dimarts, 28 de maig, aprovarà el reconeixement de l’Estat de Palestina. Sánchez ha fet l’anunci durant la seva compareixença al Congrés dels Diputats, on ha assegurat que actua en aquesta direcció per “coherència” i perquè cal “passar de les paraules a l’acció” i dir als milions de palestins que pateixen “que estem amb ells i hi ha esperança”.

“Per molts murs que s’aixequin, pobles que es bombardegin i assentaments il·legals que es construeixin, la terra i identitat de Palestina seguiran existint als nostres cors, a la legalitat internacional i al projecte futur d’un Mediterrani en harmonia”, ha manifestat Sánchez. El reconeixement per part d’Espanya es fa en coordinació amb altres països europeus com Irlanda o Noruega, que han mostrat sintonia amb el president del govern espanyol pel que fa a l’ofensiva d’Israel a Gaza. De fet, el primer ministre noruec, Jonas Gahr Støre, ha anunciat aquest mateix dimecres que Oslo reconeixerà l’Estat palestí el dimarts 28 de maig, data que coincidiria amb la pròxima reunió del Consell de Ministres del Govern d’Espanya.

Durant la seva compareixença al Congrés, Sánchez ha recordat que el primer ministre d’Israel, Benjamin Netanyahu, ha continuat amb la “destrucció de Gaza”, on han mort 1.600 civils en les últimes setmanes, i ha destacat que l’israelià “segueix bombardejant hospitals i escoles i castigant amb fred i terror més d’un milió de nens, fins al punt que la Fiscalia del Tribunal Penal Internacional ha demanat la seva detenció”. “El Govern és conscient i coherent amb el sentir pacifista de poble espanyol”, ha assegurat Sánchez, que ha destacat el seu compromís amb una política exterior “ambiciosa i coherent” amb els valors de la societat espanyola, un poble “pacifista” que expressa el seu rebuig davant la “massacre de Gaza”.

El president del govern central també ha defensat que actua en aquesta direcció per “pau, justícia i coherència”. Per justícia perquè amb l’existència dels dos Estats podran negociar “en igualtat de condicions i amb la mateixa legitimitat”; i per coherència perquè ha de defensar la Carta de les Nacions Unides i la legalitat internacional “a Ucraïna i a Palestina”. “Quan cessin els bombardeigs i es dissipi la pols dels tancs i les demolicions” i la comunitat internacional pugui “veure amb claredat el que està passant a Gaza”, “ens adonarem que hem presenciat un dels episodis més foscos del segle XXI”. I quan passi això “vull que els espanyols puguin dir amb el cap molt alt i la consciència tranquil·la que ells van estar al costat correcte de la història”, ha manifestat Sánchez.

“No és contra Israel”

El president espanyol s’ha mostrat conscient que la decisió de reconèixer l’Estat palestí tindrà repercussions en les relacions internacionals amb Israel. “Aquest reconeixement no és contra Israel, ni contra els jueus, ni a favor de Hamàs”, ha sentenciat, sinó “a favor de la coexistència pacífica entre Israel i Palestina” i del “dret internacional”. “Som conscients que la decisió tindrà conseqüències, i estem disposats a assumir-les”, ha dit Sánchez, perquè “el propòsit de la diplomàcia no consisteix a no molestar a ningú, sinó a defensar els interessos i valors de forma pacífica, que és el que estem fent avui”, ha insistit el cap de l’executiu central.

D’altra banda, Sánchez també ha anunciat que tal com ha demanat la ministra de Sanitat, Mónica García, i d’acord amb la crida de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), “en les pròximes setmanes Espanya acollirà una trentena de nens de Gaza que han estat diagnosticats amb càncer o que pateixen traumatismes severs” per “oferir-los un tractament segur al nostre país” i donar-los “el que tot nen mereix: una infància amb salut i esperança”.

(Visited 27 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari