El PSC menja terreny a Junts al seu feu gironí

La candidatura socialista a les europees va ser la més votada a vint localitats de la província com Figueres, Blanes, Sant Feliu de Guíxols, Lloret, Palafrugell, Begur o La Jonquera

La líder socialista gironina Sílvia Paneque en un acte de la campanya de les eleccions europees a Blanes

Sempre que hi ha eleccions, i encara que Junts perdi centenars de milers de vots, els seus portaveus exhibeixen, un cop fet el recompte, un mapa de Catalunya tenyit de color blau, que és el que identifica aquest partit. Després de les eleccions europees del 9 de juny, ho han tornat a fer. El color blau de la demarcació de Girona, però, ha estat substituït pel vermell en un bon grapat de pobles i ciutats on la força més votada ha estat la candidatura socialista encapçalada a Catalunya per Javi López i a Espanya per Teresa Ribera.

Els gironins van triar més paperetes del PSC que les de cap dels altres partits que participaven en aquests comicis a vint poblacions de la província: Figueres, Blanes, Lloret, Salt, Roses,Palafrugell, Sant Feliu de Guíxols i Castell-Platja d’Aro, Portbou, Begur, Massanes, La Jonquera, Maçanet de la Selva, Sant Miquel de Fluvià, Vilamalla, Vilafant, Santa Llogaia d’Alguema, Sarrià de Ter i Vilopriu.

Junts ha continuat sent la força més votada a la província de Girona però en relació a les eleccions europees d’ara fa cinc anys va perdre més de la meitat dels vots el 9 de juny. Va passar de 150.000 a 68.000, la qual cosa representa 13 punts menys. En canvi, els socialistes van mantenir pràcticament el mateix nombre de vots, prop de 50.000. Aquests vots van representar 9 punts més que en les eleccions del 2019, degut al descens generalitzat de la participació.

La fal·lera independentista de Girona ha perdut energia i això s’ha notat tant en el descens dels vots a Junts com a ERC. El partit d’Oriol Junqueras també va perdre més de la meitat dels vots, passant de 72.000 a 34.400, la qual cosa ha implicat un descens de 5,3 punts percentuals. La candidatura liderada per Diana Riba ha perdut la segona posició aconseguida a les eleccions del 2019 en favor de la socialista. Només s’ha imposat a sis municipis petits: Cantallops, Das, Gombrèn, Mieres, Vallfogona del Ripollès i Vilamaniscle.

Una altra mostra de la pèrdua de força de l’independentisme és el descens de la participació a les eleccions del dia 9 de juny. Girona, on l’independentisme s’ha fet fort electoralment des de que va començar el ‘procés’ ha estat ara la circumscripció catalana amb la participació més baixa. Ha estat del 39,59%, quasi 24 punts menys que ara fa cinc anys. Val a dir que el 2019 les eleccions europees van coincidir amb les municipals i que la candidatura de Junts l’encapçalava l’ex-president de la Generalitat Carles Puigdemont, el seu màxim factòtum.

Cal tenir en compte, a més, que la CUP no es presenta a les eleccions europees, per la qual cosa el vot independentista que sol apostar pels anticapitalistes s’havia de decantar per l’abstenció o per Junts o ERC. D’altra banda, tot i que no han estat el partit més votat a cap població gironina, els partits de dreta d’arrel espanyola PP i Vox han crescut en aquestes eleccions. El PP va obtenir 20.236 vots, el doble que el 2019, i Vox, 12.154, 4,1% punts més.

(Visited 334 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari