PSC, ERC, Junts, Comuns i CUP es comprometen per escrit a no acceptar els vots de Vox ni Aliança Catalana

També es conjuren per impedir la presència de l'extrema dreta a la Mesa de la cambra catalana i tombar les seves iniciatives

Ignacio Garriga - Sílvia Orriols

PSC, ERC, Junts, Comuns i CUP han signat un compromís per no acceptar “ni per acció ni per omissió” els vots de cap formació d’extrema dreta per conformar una eventual majoria d’investidura ni de govern de la Generalitat de Catalunya. Tot i que al document no hi apareixen sigles, es refereix a Vox i Aliança Catalana.

Les quatre formacions també asseguren que establiran els acords necessaris per impedir la presència de l’extrema dreta a la Mesa del Parlament de Catalunya i les meses de les comissions. I, sempre que sigui possible, es comprometen a evitar la seva presència als nomenaments d’òrgans institucionals com la Sindicatura de Greuges, la Sindicatura de Comptes o el Consell de Garanties Estatutàries. També es conjuren per tombar totes les seves iniciatives parlamentàries.

El compromís s’ha signat sota el paraigua de la plataforma Unitat Contra el Feixisme i el Racisme (UCFR). I estableix un mecanisme per fer-ne seguiment. Concretament, cada partit signant nomenarà un diputat o diputada per representar-lo en una comissió de seguiment formada també per persones de la societat civil. Una comissió que té previst reunir-se de manera regular per assegurar “l’aplicació efectiva” de l’acord.

El 25 d’abril, a l’inici de la campanya electoral, ERC, Comuns i CUP ja van firmar un compromís de no pactar ni amb Vox ni amb Aliança Catalana. Així doncs, ara s’hi afegeixen Junts i PSC.

El text detalla que no normalitzaran ni legitimaran l’acció política de formacions d’extrema dreta. I, en aquest sentit, asseguren que no subscriuran cap iniciativa parlamentària conjunta amb aquestes formacions i evitaran que prosperin les seves iniciatives.

(Visited 37 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari