Absolen l’alcalde de Caldes de Malavella, jutjat per encarar-se a uns ocupes amb una destral

La sentència conclou que el vídeo descarta que Balliu tingués una actitud "violenta o agressiva"

    L'alcalde de Caldes de Malavella, Salvador Balliu, en una entrevista amb Televisió de Girona (Ajuntament Caldes de Malavella)

    El jutjat d’instrucció 4 de Santa Coloma de Farners (La Selva) ha absolt l’alcalde de Caldes de Malavella (La Selva), Salvador Balliu, jutjat per encarar-se a uns ocupes amb una destral el 19 d’abril del 2022. La sentència conclou que el vídeo, que els denunciants van gravar i que es va fer viral a les xarxes socials, descarta que Balliu tingués una actitud “violenta”. El jutjat també assenyala que és un dels ocupes qui “empunya un pal” i el dirigeix contra l’alcalde, que “acaba reculant i marxant del lloc”.

    El vídeo, gravat amb mòbil, va córrer ràpidament per xarxes socials. A l’enregistrament, d’uns 45 segons, s’hi veia l’alcalde de Caldes de Malavella, i aleshores també president del Consell Comarcal de la Selva, amb una destral a la mà discutint amb uns ocupes. Les imatges van aixecar polseguera i l’oposició a Caldes va reprovar l’alcalde i li va reclamar que dimitís. Balliu, però, no va plegar.

    Arran de la denúncia dels ocupes contra l’alcalde, Balliu s’enfrontava a pagar una multa de 2.250 euros i una indemnització per un delicte lleu de coaccions. L’advocat del batlle demanava l’absolució, i el jutjat ha donat la raó a la defensa i ha conclòs que “els fets al·legats a la denúncia no han quedat provats”.

    La sentència recull que el delicte lleu de coaccions “exigeix una conducta activa per part de l’autor” i que, per tant, hagi utilitzat “força, violència, amenaça o qualsevol forma de coerció física o psicològica” durant la seva acció. Una conducta, matisa el jutjat, que ha de “generar temor o inseguretat en la persona”, portant-la a actuar “en contra de la seva lliure determinació”. En aquest cas, subratlla el jutjat, això no va passar: “Del conjunt de la prova practicada, i en especial del vídeo, no es desprèn una actitud activa del denunciat. És veritat que porta una destral a la mà, però en cap cas s’observa una actitud violenta o agressiva, més aviat al contrari“.

    El jutjat apunta que hi ha “versions contradictòries” dels fets perquè mentre els ocupes van dir al judici que Balliu havia anat cap a ells ja amb la destral, l’alcalde va assegurar que els denunciants van sortir primer amb un pal i va agafar l’eina de la furgoneta per defensar-se. Segons la sentència, les proves acrediten que el batlle és qui “acaba reculant i marxant del lloc llançant com a única advertència que se’n vagin de la casa”, per això, i atenent les argumentacions de la defensa, el jutjat resol que les versions contradictòries i “la inexistència d’una prova de càrrec suficient sobre l’autoria dels fets denunciats” porta a dictar una sentència absolutòria. La sentència no és ferma i es pot recórrer a l’Audiència de Girona.

    (Visited 34 times, 1 visits today)

    avui destaquem

    Feu un comentari