La Generalitat instal·larà una dessalinitzadora flotant al port de Barcelona per a casos d’emergència II

El govern català i el Consorci de la Costa Brava compren 12 plantes més per abastir 12 municipis des del juny

El conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, i la vicepresidenta de la Generalitat, Laura Vilagrà - Foto: ACN, Blanca Blay - Maria Pratdesaba

El govern de la Generalitat instal·larà una dessalinitzadora flotant al port de Barcelona que entrarà en funcionament si el sistema Ter-Llobregat entra en emergència II, un escenari que no es preveu que es doni abans de l’octubre vinent. La Comissió Interdepartamental de Sequera (CIS) ha aprovat la decisió amb l’objectiu de garantir el subministrament d’aigua a Barcelona i la seva àrea metropolitana en els pròxims mesos sense necessitat d’aplicar noves restriccions.

La dessalinitzadora flotant produirà 14 hm³ anuals, l’equivalent al 6% del consum d’aigua de l’àrea metropolitana de Barcelona, i la instal·lació aportarà 40.000 m³ d’aigua diaris a la xarxa de distribució. Aquest volum supera els 25.000 m³ diaris de mitjana que s’aconseguiria amb transports en vaixell.

Amb aquesta operació, que es realitza amb embarcacions equipades amb els elements i la tecnologia necessàries per dur a terme un procés de dessalinització per osmosi inversa, es descarta oficialment portar vaixells carregats d’aigua des d’altres territoris, recull l’Agència Catalana de Notícies (ACN).

El port de Barcelona ja disposa de les instal·lacions preparades per rebre aquesta dessalinitzadora i també s’ha acordat el punt on s’ubicarà i la connexió de la canonada de transport de l’aigua. La producció s’enviarà a un dipòsit intermedi que actualment s’està condicionant i que estarà operatiu al juny. Des d’aquest dipòsit, l’aigua s’incorporarà a la xarxa de distribució, afegeix la mateixa informació.

12 dessalinitzadores a la Costa Brava
En paral·lel, l’executiu català i el Consorci d’Aigües Costa Brava Girona (CACBG) han decidit comprar 12 dessalinitzadores mòbils per abastir una dotzena de municipis a partir del mes de juny. Segons el govern de la Generalitat, s’instal·laran quatre dessaladores a Roses, quatre més a les instal·lacions de l’ETAP Empuriabrava i també quatre a la platja d’Empuriabrava.

El destí de l’aigua produïda a les dessalinitzadores de Roses serà el mateix municipi, a través d’una connexió amb la xarxa de distribució, mentre que la resta de dessalinitzadores donaran servei als municipis que s’abasteixen de l’ETAP Empuriabrava: Cadaqués, Llançà, Roses, Castelló d’Empúries -que inclou Empuriabrava-, Mancomunitat de Pau, Palau-saverdera, Vilajuïga, Garriguella, Pedret i Marzà, el Port de la Selva i la Selva de Mar.

Aquestes dessalinitzadores mòbils, segons difon també l’ACN, tindran un cost aproximat de 10 milions d’euros i es preveu que cadascunaprodueixi 1.000 m³ al dia, un volum que cobrirà aproximadament el 35% de la demanda d’aigua de la zona d’abastament de la Costa Brava Nord del CACBG, l’ens encarregat de la gestió del servei d’aigua a bona part de la Costa Brava.

(Visited 42 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari