La Mesa del Congrés rebutja la petició del Senat d’aturar la tramitació de la llei d’amnistia

L'òrgan es basa en un informe dels lletrats, que acusa la cambra alta d'ingerència

La presidenta del Congrés, Francina Armengol

La Mesa del Congrés dels Diputats ha acordat aquest dimarts rebutjar la petició del Senat, controlat per una majoria del PP, d’aturar la tramitació de la llei d’amnistia.

Amb els vots de la majoria conformada per PSOE i Sumar, i la negativa de PP i Vox, la Mesa ha pres aquesta decisió basant-se en un informe dels lletrats, que acusa la cambra alta de pretendre una “clara ingerència” en l’autonomia parlamentària i de formular al·legacions que només busquen arguments per a un recurs d’inconstitucionalitat “encobert i extemporani”.

Aquest document, de 14 pàgines, afirma que el Senat pretén “assumir funcions de fiscalització del funcionament intern” del Congrés, i defensa que la cambra baixa sempre “ha actuat en l’exercici constitucional i reglamentari de les seves competències”, i que ha seguit els procediments establerts a l’hora de tramitar la proposició de llei aprovada a la cambra baixa el 14 de març, sense incórrer en vicis formals.

La Mesa, així doncs, ha rebutjat el conflicte de competències inèdit plantejat per la cambra alta, que sostenia que calia tramitar la llei d’amnistia com una reforma constitucional i demanava al Congrés que fes marxa enrere en les decisions que ja han estat adoptades pel ple d’aquesta cambra.

Segons indiquen els lletrats esgrimint arguments del Tribunal Constitucional (TC), aturar una iniciativa com vol el Senat limitaria els drets a la participació política i suposaria una “lesió” als drets de tots els diputats, i afegeixen que el mateix TC va deixar escrit que la constitucionalitat d’un text “només es pot determinar, com és natural, un cop assolida la condició de norma”.

(Visited 36 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari