La Fiscalia del Tribunal de Comptes reclama 3,1 milions d’euros a Puigdemont, Junqueras i Mas pel procés independentista

Les defenses van demanar suspendre el procediment per l'aprovació de l'amnistia, però els consellers ho van rebutjar

Imatge d'arxiu de Puigdemont i Junqueras durant una reunió del govern català

La Fiscalia del Tribunal de Comptes (TdC) ha confirmat la petició de 3,1 milions d’euros de responsabilitat patrimonial a una trentena d’exalts càrrecs del govern català per les despeses d’Exteriors i l’1-O durant el procés independentista, entre els quals hi ha els expresidents de la Generalitat Artur Mas i Carles Puigdemont, l’exvicepresident Oriol Junqueras, diversos exconsellers i altres càrrecs de l’executiu, del Diplocat i de les delegacions a l’estranger. Tot i que les defenses havien demanat suspendre el procediment perquè previsiblement seran amnistiats, la consellera d’enjudiciament ho va descartar i la vista es va celebrar el novembre passat.

A banda de Mas, Puigdemont i Junqueras, altres encausats rellevants són els exconsellers Francesc Homs, Andreu Mas-Colell, Raül Romeva, Dolors Bassa, Jordi Turull, Toni Comín, Lluís Puig i Neus Munté; exsecretaris generals com Albert Royo, Joaquim Nin, Roger Albinyana o Aleix Villatoro; secretaris de departaments i delegats de la Generalitat a l’estranger com Amadeu Altafaj, Martí Anglada, Andrew Scott o Josep Suàrez Iborra. Les defenses demanen l’arxivament o l’anul·lació del cas, tot qüestionant la legitimitat del procediment i dels mètodes utilitzats, i adduint indefensió. També apunten que els fets han prescrit, perquè han passat més de cinc anys.

Per altra banda, si s’acaba aprovant la llei d’amnistia és previsible que el gruix dels acusats es puguin beneficiar d’aquesta mesura. A banda d’això, el procediment pot tenir dos nivells de recurs, en un primer moment en una instància superior dins del Tribunal de Comptes i, posteriorment, a la sala tercera del Tribunal Suprem.

El ministeri públic demana en total una responsabilitat patrimonial d’uns 336.000 euros menys dels inicialment reclamats als encausats perquè havia retirat del còmput la campanya Civisme. Per la seva banda, Societat Civil Catalana (SCC), també acusació, reclamava més de 5 milions d’euros tant pels costos d’organitzar i celebrar l’1-O com per la despesa de la “política exterior” desplegada pel govern català a través del Diplocat durant els anys del procés.

(Visited 52 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari