El president del Senat acusa la Mesa del Congrés d’usurpar funcions dels diputats

Pedro Rollán sosté que l'òrgan rector de la cambra baixa no té potestat per rebutjar el conflicte de competències sobre la tramitació de la llei d'amnistia

El president del Senat, Pedro Rollán - Foto: ACN, Albert Cadanet

El president del Senat, Pedro Rollán, ha redoblat aquest dimarts l’enfrontament institucional amb el Congrés després que aquest dimarts la Mesa de la cambra baixa rebutgés, amb els vots de la majoria formada pel PSOE i Sumar, el requeriment del Senat per aturar la tramitació de la llei d’amnistia.

En una nota difosa per la presidència del Senat, Rollán sosté que la Mesa del Congrés “no té competència per contestar el conflicte plantejat pel ple del Senat”, adduint que qui ha de decidir si el Congrés retira, o no, la llei d’amnistia “és el ple de la cambra” baixa, i “per tant, la Mesa no és competent per respondre usurpant” aquesta funció “a tots els diputats”.

Aquesta acusació arriba després de la petició del Senat, amb majoria del PP, d’aturar la tramitació de la llei d’amnistia. La Mesa del Congrés ha actuat basant-se en un informe dels lletrats que acusa la cambra alta de pretendre una “clara ingerència” en l’autonomia parlamentària. El document, de 14 pàgines, sosté que el Senat pretén “assumir funcions de fiscalització del funcionament intern” del Congrés que només pertocarien al Tribunal Constitucional.

En el seu comunicat de resposta, Rollán ha acusat la Mesa del Congrés d’haver-se extralimitat en les seves funcions perquè, segons assegura, ha “usurpat” a la resta de diputats “una competència que només els correspondria exercir a ells reunits en sessió plenària”. Segons el criteri del president del Senat, de la mateixa manera que va ser el ple qui va acordar tramitar i aprovar la llei d’amnistia, la decisió sobre aturar o no la llei també correspon al ple del Congrés, recull l’ACN.

El president del Senat hi argumenta que la Mesa “no disposa de funcions representatives” per respondre un requeriment, destacant que “ni tan sols hi estan representats tots els grups parlamentaris” i, per tant, que “qualsevol decisió de la Mesa que implica la legítima manifestació de cadascun dels diputats seria lesiva del dret fonamental de representació”.

(Visited 29 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari