Torra confessa al seu llibre que va pressionar perquè la Generalitat pagués 35 milions d’un polèmic contracte per la covid

Carola Miró, esposa de l’aleshores president, va defensar els interessos de Roger Parellada, empresari que va fer l’operació a través d’una societat sense treballadors ni cap mena d’activitat

Quim Torra posa la medalla de president de la Generalitat a Pere Aragonès en l'acte protocolari en què el va substituir

Quim Torra reconeix al seu llibre “Les hores greus” que va moure cel i terra perquè l’empresari Roger Parellada cobrés els 35 milions d’euros que el govern de la Generalitat li havia avançat per comprar a la Xina mascaretes i material sanitari per fer front a la pandèmia de la covid. Als inicis de la pandèmia, el març del 2020, l’Institut Català de la Salut (ICS), que depenia del conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va comprar aquest material a l’empresa Basic Devices, propietat de Parellada, per valor de 35 milions d’euros que va pagar per avançat. El Departament d’Economia i Finances que dirigia el vicepresident del govern Pere Aragonès va bloquejar, però, el pagament i va presentar una denúncia per estafa davant els mossos d’esquadra però la va retirar tres dies més tard, després de les trucades que li va fer Torra, segons reconeix el propi ex-president al seu llibre.

A la pàgina 52 de “Les hores greus”, Torra explica: “Rebo un missatge de Carola. Hi ha un grup d’empresaris catalans que estan fent una gestió ‘delicada’ per fletar un avió des de Xangai amb material sanitari. La truco. M’explica que s’han posat en contacte amb ella per no comprometre’m. Estimen el seu país i estan ajudant així. Informo el Dr. Argimon i li avanço que li dono el meu vistiplau i que signaré el que sigui. L’operació és de molts milions d’euros”. Carola és Carola Miró, la seva esposa, que fa de pont entre els interessos de Parellada i ell.

Les trucades a Aragonès les va fer Torra el 21 i el 22 de març després que la seva dona li expliqués que hi havia complicacions en el cobrament dels diners. L’ICS havia dipositat els 35 milions en un compte del Banc de Sabadell però estaven congelats perquè els gestors de la Tresoreria de la Generalitat consideraven que es podia tractar d’un frau. L’empresa receptora dels 35 milions d’euros, Basic Devices, no tenia cap mena d’activitat coneguda ni treballadors en plantilla i estava domiciliada en un pis buit de Vilafranca del Penedès. La sospita de Tresoreria de la Generalitat és la que va originar que el Departament d’Economia suspengués el pagament. Mentre, Parellada cosia a whatsapps i telefonades al secretari general d’Economia, Albert Castellano, a qui va responsabilitzar d’un gran nombre de morts de catalans si no desbloquejava els diners necessaris perquè sortís de Shanghai l’avió amb el material sanitari encarregat.

“Parlo amb Josep Maria Argimon. Em comenta que hi ha algun problema burocràtic al tema de Xangai. Insisteixo que signaré el que calgui, però que arribi l’avió. A Carola continuen trucant-la esperant el vistiplau. Em sap greu per la gent que fins i tot ha compromès els seus diners. Maleïda burocràcia”, escriu Torra. “”Truco a Carola. Em diu que els empresaris l’estan perseguint perquè no saben què passa. Li comento que encara estic pendent de Xangai, encara que el vicepresident m’assegura que tot és correcte. Si falta aquest avió, ens n’anem a la merda. Portem tres dies amb aquest assumpte!”.

Finalment, Torra convenç Aragonès perquè desbloquegi el pagament. Parellada pot disposar dels 35 milions i en poques hores l’avió amb el carregament sanitari surt de Xangai amb destinació a Barcelona. No se sap quina comissió es va quedar Parellada en aquesta operació. Se suposa que es podrà aclarir en la comissió d’investigació creada al Congrés dels Diputats sobre les compres polèmiques de material sanitari vinculades amb els contractes sense concurs que van fer les administracions en la crisi d’emergència de la Covid. Parellada, Torra, Argimon, Miró i Aragonès hi hauran, o hi haurien, de comparèixer per explicar-ho, clar.

El digital El Confidencial va fer un ampli seguiment d’aquesta operació. Cap mitjà de comunicació català va considerar que fos d’interès per la ciutadania. Quim Torra ha reconegut al seu dietari totes les informacions incloses en aquella investigació periodística increïblement ignorada.

(Visited 334 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari