L’OCU denuncia que els preus dels supermercats han pujat de mitjana un 38% en tres anys

L'organització de consumidors exigeix que la rebaixa de l'IVA es mantingui a partir de juny i que inclogui carn i peix

IVA dels preus - Facua

L’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha denunciat que els preus de productes d’alimentació i drogueria als supermercats han pujat de mitjana un 38% en tres anys. Així ho revelen en un estudi en què han analitzat més d’un centenar de productes de gran consum en set grans cadenes i que recull més de 55.000 preus. Entre els supermercats examinats, Carrefour i Alcampo destaquen com les cadenes que més s’han encarit, amb un 45% i un 43% respectivament. Pel que fa als aliments, les pujades de preu s’han evidenciat sobretot en l’oli d’oliva suau, el sucre blanc, el suc de taronja, els ous i l’arròs. Davant d’aquests augments, l’OCU ha exigit que la rebaixa de l’IVA es mantingui més enllà del juny i que s’ampliï a la carn i al peix.

En concret, l’estudi recull els preus en els supermercats en línia d’Alcampo, Carrefour, Condis, Dia, El Corte Inglés, Eroski i Mercadona en deu ciutats diferents arreu d’Espanya. Ara bé, l’OCU matisa que no totes les cadenes han incrementat els seus preus en la mateixa mesura. Les principals pujades s’han observat a Carrefour amb un 45%, Alcampo amb un 43% i Mercadona amb un 32%. Les úniques grans cadenes que no s’han tingut en compte a l’estudi són Lidl i Aldi, ja que no tenen botiga virtual.

Entre els aliments, l’estudi reitera que l’oli d’oliva és el producte que més s’ha encarit en els darrers tres anys, en un 225%, seguit del sucre blanc (91%) i el suc de taronja (81%). També s’han vist increments significatius en el iogurt natural, l’arròs, els ous, les pastanagues, els macarrons o les barres de gelat. Les menors pujades s’han registrat entre les fruites i verdures, tot i que de mitjana han incrementat en un 20%.

L’OCU ha atribuït aquest increment a l’augment dels costos dels productors, sobretot en fertilitzants i combustibles en el cas dels productes frescos. Així, han avisat que alguns aliments, com les pomes o els plàtans, han experimentat majors increments en els mateixos supermercats.

Segons l’organització, la rebaixa de l’IVA ha tingut un impacte limitat en el control dels preus a supermercats, però igualment exigeixen que es mantingui més enllà de juny i s’ampliï a la carn i el peix. “El 50% de les famílies tenen dificultats per adquirir-los”, han avisat. De la mateixa manera, l’OCU ha demanat augmentar de forma substancial el xec de 200 euros per a famílies amb ingressos de menys de 27.000 euros, així com el nombre de beneficiaris.

(Visited 74 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari