L’economia espanyola va créixer un 2,5% l’any passat

El PIB a preus corrents s'enfila fins a 1.461.889 milions d'euros, un 8,6% per sobre del 2022

Billets d'euro (Pixabay)
Billets d'euro (Pixabay).

L’economia espanyola va créixer un 2,5% l’any passat, una dècima per sobre de les previsions del govern espanyol. Així ho ha confirmat aquest dimarts l’Institut Nacional d’Estadística (INE), que ha ratificat les dades avançades del producte interior brut (PIB) a finals de gener. El PIB -l’indicador que mesura l’activitat econòmica- va accelerar-se un 0,6% en l’últim trimestre de l’any respecte dels tres mesos anteriors. La millora dels indicadors va produir-se sobretot pel consum de les famílies, mentre que les exportacions van frenar-se cap a finals de 2023. El valor del PIB a preus corrents pel conjunt de l’últim any es va situar en 1.461.889 milions d’euros, un 8,6% per sobre del 2022.

El Ministeri d’Economia ha assegurat que les dades confirmen la “bona marxa” i “fortalesa” de l’economia espanyola i ha destacat que el creixement del 2,5% se situa cinc vegades per sobre de la mitjana de l’eurozona en un any marcat per la pujada dels tipus d’interès i la inflació. “Espanya serà el motor de creixement de la zona euro en els pròxims anys”, ha defensat el ministre d’Economia, Carlos Cuerpo.

En relació amb el creixement del 0,6% del quart trimestre, es tracta d’una taxa dues dècimes superior a la del tercer trimestre. La demanda interna va contribuir en 0,4 punts, mentre que l’externa ho va fer en 0,1 punts. Per agregats de demanda, la despesa en consum final de les llars va pujar un 0,2% i la de les administracions públiques un 1%. La formació bruta de capital va registrar una variació del 0,6%.

En l’últim trimestre de l’any la variació interanual del PIB va ser del 2%, una dècima més que la del trimestre precedent, també per la bona marxa a la demanda interna.

Pel que fa a l’ocupació, les dades publicades aquest dimarts per l’INE també precisen que el nombre d’hores treballades va augmentar un 2,9% interanual en l’últim trimestre, nou dècimes més que entre juliol i setembre. Els llocs de feina equivalents a temps complet es van incrementar un 3,9%, sis dècimes més que el trimestre anterior. La nota negativa és la productivitat, que va empitjorar un 1,8%, i la productivitat per hora efectivament treballada, que va retrocedir un 0,8%.

(Visited 23 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari