L’Ajuntament de Barcelona està corcat per la trama d’Iniciatives

Durant el mandat d’Ada Colau, aquest grup va obtenir una allau de contractes municipals amb el truc de presentar falses ofertes a nom de diverses societats

La seu de l’Icub, al Palau de la Virreina, és un focus de les corrupteles de Toni Fusté

Contractes a mida, pressupostos arreglats perquè guanyés una determinada oferta, dinars amb càrrecs municipals i compra de persones amb títol per obtenir contractes són algunes de les trampes descobertes per la Guàrdia Civil durant la investigació de l’empresa igualadina Iniciatives Events, emmarcada en la denominada operació Volhov, que dirigeix el jutjat d’instrucció número 1 de Barcelona.

En un dels informes aportats a la causa, els investigadors asseguren que “de l’anàlisi efectuada i, llevat d’error o omissió, s’arriba a la conclusió principal que les empreses de Ruth Juncosa i les de Toni Fusté i Roc Aguilera constitueixen, si més no, un autèntic càrtel empresarial que, a falta de continuar avançant la investigació, obté, amb la connivència de funcionaris i autoritats públiques, i de forma irregular, l’adjudicació de contractes públics”. Fusté i Aguilera són els propietaris d’Iniciatives Events, així com d’un grapat d’empreses que pengen d’aquest grup: Cenesepro, Iniciatives Sports Consulting, Espai i Difusió, Ràdio Sala, ELM o Valtiq, entre altres. Ruth Juncosa és una amiga (i sòcia) dels dos anteriors que controlava les empreses Arcoiris i Àfrica PCP, dues companyies que solien concórrer als mateixos concursos que les firmes de Fusté i Aguilera per poder influir en els resultats, ja que de vegades presentaven pressupostos a la baixa amb l’objectiu de, o bé abaixar el barem de proposta temerària, o adjudicar-se un contracte però després passar els diners a les empreses dels dos empresaris d’Events mitjançant una factura presentada per Events o una empresa del seu grup.

Iniciatives Events és l’empresa a la qual se li van encarregar durant l’última dècada la majoria dels actes organitzats pels partits independentistes i les entitats cíviques com Òmnium Cultural, l’ANC o fins i tot Tsunami Democràtic. Però també treballava per a ajuntaments com els de Calella i Igualada, tots dos en mans de postconvergents, o el de Barcelona. Diversos informes de la Guàrdia Civil són contundents a l’hora d’atribuir conductes anòmales als funcionaris públics i als empresaris investigats.

Els dos socis, segons relata la Guàrdia Civil, “obtenen contractes d’entitats privades, però amb la particularitat que algunes de les entitats contractants són perceptores de subvencions públiques amb càrrec a les quals se sufraguen les factures emeses per l’entramat societari dels encartats, fet aquest que podria considerar-se fraudulent. Aquestes entitats són, per exemple, la Plataforma pro Seleccions Esportives Catalanes, la Federació Catalana d’Esports d’Hivern o la Federació Catalana de Futbol. Però es fa una consideració especial respecte a algunes operacions amb l’Ajuntament de Barcelona.

Entre les operacions sospitoses hi ha un contracte de l’Institut de Cultura de Barcelona (Icub) del desembre del 2017, adjudicat a la companyia Àfrica PCP, o el contracte de l’Ajuntament relacionat amb la Festa Fitness del 2020, en el qual va concórrer Arcoiris a més de l’empresa de Fusté i Aguilera.

Pressupostos fantasma

El dossier judicial sobre aquest grup ocupa milers de folis i s’hi evidencia que durant els últims anys van ser freqüents les situacions anòmales. Un correu d’Iniciatives Events a Arcoiris Lighting Systems del març del 2018, per exemple, envia les dades que han de figurar en un pressupost per presentar a un concurs per als actes de la Festa de la Mercè, que ascendia a 59.290 euros. “És per presentar, però no s’haurà de facturar”, especifica el missatge.

L’any 2020, els empleats municipals van realitzar un informe de necessitat d’un contracte menor “per al lloguer de material tècnic de so per la Cursa de la Mercè”. Segons l’informe de la Guàrdia Civil, el sol·licitant “és la direcció de promoció i actes esportius de l’Ajuntament de Barcelona i en el contracte es conviden tres mercantils del sector”. Les empreses convidades a presentar pressupost són Espai i Difusió, Cenesepro i Arcoirirs. Les dues primeres són de Fusté i Aguilera, mentre que la tercera és de la seva amiga Juncosa. El contracte pujava a 14.990 euros més IVA (18.137,90 euros), en el límit del màxim d’un contracte menor.

Paral·lelament a aquest contracte, es necessitava també una empresa per al lloguer i muntatge dels equips de so per la Festa del Fitness que se celebrava en el marc de les Festes de la Mercè de l’any 2020. “En l’informe, es conviden tres mercantils del sector”, que, curiosament, tornen a ser Cenesepro, Iniciatives Events i Arcoiris. Aquest contracte és de 13.900 euros més IVA (16.819 euros en total).

Factures creuades

“Per obtenir l’adjudicació de contractes públics, els responsables del grup Iniciatives Events utilitzen diferents societats mercantils, algunes d’elles en aparença independents i competidores”, diu un dels informes aportats a la causa.

Una altra de les modalitats de la curiosa operativa dels empresaris era la de fer que l’adjudicació recaigués en una empresa forana, però després les seves companyies facturaven l’import íntegre a aquella. “Una altra de les societats en aparença independent del grup Events és Soundesrent, a qui es va sol·licitar que aportés una factura per a la Federació Catalana d’Esports d’Hivern. Aquesta mateixa societat és utilitzada per facturar serveis a l’Institut Barcelona Sport, serveis que, posteriorment, són facturats per Events a Soundersrent”.

Expliquen els informes que els dos empresaris “utilitzen diferents empreses per facturar serveis segons els convé. Així, a l’Ajuntament de Barcelona, el funcionari J.C.B. li va comentar a Toni Fusté que atès que no disposaven del contracte principal d’infraestructures, havien de fer un expedient petit per assumir els serveis, cosa que s’entén com un contracte menor, i va afegir que la societat utilitzada no fos la del contracte principal. De fet, de les converses intercanviades van deixar constància que no podien facturar a través ni d’Iniciatives Events ni de Sports Consulting ni de Cenesepro ni d’Espai i Difusió, i van acordar fer-ho a través de la mercantil Barcelona Integració Industrial”.

Després d’exposar la conxorxa d’alguns funcionaris, la Guàrdia Civil destaca que a l’Icub “el contacte amb Events el té I.G.L., que va exposar l’operativa a seguir per a l’adjudicació del contracte de les Festes de la Mercè [del 2020]. D’aquesta manera, en el marc de l’expedient C200001177, d’import 26.499 euros, va especificar que les quantitats a facturar per les diferents empreses no havien de superar els 15.000 euros més IVA”.

El 2020, els empleats municipals van arribar a sol·licitar nou pressupostos a diferents empreses de Fusté i Aguilera per a diferents actes a la plaça de Catalunya i al Moll de la Fusta, alguns d’ells per un import que fregava el màxim permès per a un contracte menor, i així, d’aquesta manera, s’evitava haver de convocar un concurs públic.

Segons la Guàrdia Civil, “s’ha localitzat documentació que indica indiciàriament un fraccionament dels contractes adjudicats a diferents empreses controlades per Antoni Fusté i Roc Aguilera, fins al punt que A.F.M. (empleada de l’Icub) va enviar un correu electrònic a L.C. i Toni Fusté assenyalant que l’empresa Cenesepro “està esgotada, ha facturat 15.000. La resta OK, amb aquestes ja farem”. També dona informació d’això la documentació dels actes de Nadal del 2018, ja que s’ha localitzat una carpeta on, al seu interior, figuren quatre empreses que es van utilitzar per facturar serveis a l’Icub: ELM, Cenesepro, Acustic Anoia i Eikonos.

Àpats amb funcionaris

Aquesta mateixa funcionària, del departament de festes de l’Icub, “va rebre pressupostos de diverses empreses de l’entorn d’Iniciatives Events respecte d’esdeveniments diversos. Així mateix, en un correu li diu a Ruth Juncosa que mirarà com està el límit de facturació i amb quina empresa ho faran”. L’octubre del 2020, una altra funcionària, I.G.L., envia als responsables d’Iniciatives Events les dades perquè facturin treballs extra de la festa de la Mercè. “Ho heu de fer amb el número d’expedient C200001177, que era l’expedient del Pregó que no es va fer. Aquest expedient encara està obert, tot i que el tancarem aviat. Avui jo he signat les factures d’Events del Moll. Quan vulgueu, anirem enviant la resta”. Toni Fusté li respon dient que “els extres els volem tancar el divendres al matí. Tenim temps? Recorda que tenim un dinar pendent”. Amb prou feines tres dies abans, li havia enviat la invitació en forma de mail: “Boooon dia, A., com vas?? I com estàs?? Ara fa molts dies que no ens veiem. Potser que fem un dinaret, no?? Com ho veus?? Pots i en tens ganes??”. “Hola, hola!! Estic bé i disposada a dinar… proposa’m tu… que segur que tens l’agenda pitjor que jo!”, va contestar l’empleada municipal.

Uns dies més tard, una treballadora d’Events li envia a una altra companya un mail que descobreix els tripijocs interns: “T’adjunto el pressupost PTEB20/229 en Word per si el podeu passar a format Cenesepro, perquè per facturar a l’Icub, Events i Espai i Difusió ja han arribat al límit. Haurien de presentar pressupost obert de licitació, però com que no ho havien detectat abans, ara demanen que els facturem l’acte del dissabte per una altra empresa”.

Fusté també va lligar per aquestes mateixes dates un altre dinar amb A.B., director dels serveis generals de la Gerència de Recursos de l’Ajuntament. El dinar va tenir lloc el divendres 16 d’octubre del 2020. El mateix havia fet poc abans amb J.L.T., tècnica municipal, amb qui havia quedat a dinar al restaurant La Gavina, encara que aquest dinar va decaure el mateix dia de l’àpat per una qüestió familiar.El funcionari J.C.B., el novembre del 2019, donava un cop de mà al grup: “Per poder complir amb els serveis que falten fins a finals d’any i que no ens entraran amb el contracte central, a més del petit contracte que hem obert amb l’empresa Sports Consulting, necessitarem segurament fer un altre petit contracte amb una empresa vostra que no sigui Iniciatives Events, Sports Consulting, Cenesepro o Espai i Difusió. Teniu alguna altra empresa del vostre grup per poder obrir un expedient d’uns 10.000 euros? Digueu-me si el NIF està donat d’alta a l’Ajuntament”. L’empresa triada pel grup de Fusté en aquesta ocasió va ser Barcelona Integració Industrial, que va haver de ser donada d’alta al registre de proveïdors del consistori.

En una altra ocasió, amb motiu de la licitació del contracte 001/200001915, Iniciatives Events va presentar una oferta anormalment baixa “acceptant aquest organisme les justificacions de l’empresa i procedint a adjudicar el contracte per un total de 145.078,13 euros”.

A més de les peticions directes de pressupostos, segons la Guàrdia Civil, “les irregularitats en les adjudicacions de l’Ajuntament de Barcelona arriben a l’extrem que Toni Fusté es va comprometre amb Maria Tort a pagar-li certes quantitats en efectiu a canvi de poder utilitzar el seu títol de màster en Gestió Cultural en la licitació número 20001295. Aquest contracte va resultar adjudicat a Events per un total de 224.445 euros. Si no hagués obtingut els punts que atorgava l’esmentat títol de màster, Events no hauria guanyat el contracte”. En aquest cas, Maria Tort va reclamar posteriorment a Fusté en un correu: “Soc la Maria Tort, que vau posar el meu nom com a persona que tenia el màster en Gestió Cultural al concurs que us vau presentar a l’Ajuntament de Barcelona. Em vas comentar que a canvi del meu nom em donaríeu una retribució econòmica. Com ho vols gestionar?”. En una cadena de mails, segons el relat policial, “s’aprecia que el pagament no s’hauria fet per transferència”, ja que l’amo d’Iniciatives Events era poc inclinat a fer-li una transferència o enviar-li diners per Bizum i preferia que passés pel seu despatx. És una anècdota més que il·lustra un modus operandi molt sospitós.

*Pots llegir l’article sencer al número 1569 de l’edició en paper d’El Triangle.

(Visited 1.584 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari