La majoria conservadora del CGPJ avaluarà l’informe que considera inconstitucional l’amnistia

Dos informes assenyalen la manca de claredat temporal de la llei d'amnistia i plantejen dubtes sobre el tractament del delicte de terrorisme

El president del CGPJ, Vicente Guilarte (Nico Tomás i Pol Solá, ACN)
El president del CGPJ, Vicente Guilarte (Nico Tomás i Pol Solá, ACN).

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) es reunirà en el seu Ple per avaluar dos informes oposats sobre la proposició de llei d’amnistia. La majoria conservadora probablement donarà suport a l’informe redactat pel vocal Wenceslao Olea, argumentant que la llei és inconstitucional a causa de possibles violacions de la separació de poders i el principi d’igualtat, entre d’altres aspectes.

Fonts del CGPJ suggereixen que, tot i que hi ha dues ponències en consideració (la d’Olea i la de la vocal progressista Mar Cabrejas), és probable que el bloc conservador prevalgui i doni suport a l’informe que critica la proposició de llei aprovada al Congrés amb el suport del PSOE, Sumar, Junts, ERC i altres socis del Govern central.

Malgrat la inclinació cap a l’informe d’Olea, no es descarta la possibilitat que la versió final incorpori alguns punts de vista de la ponència de Cabrejas. Els dos vocals ponents han presentat les seves conclusions a la resta del CGPJ el dimarts passat.

Aquell mateix dia, el ministre de Justícia, Félix Bolaños, va comentar sobre tots dos informes a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. En un principi, Bolaños va afirmar que els dos textos eren diferents i amb arguments jurídics que respectava. Més tard, quan es va centrar en l’informe d’Olea, va suggerir que els vocals conservadors podrien mancar d’imparcialitat a causa de la seva proximitat amb el Partit Popular.

Tots dos informes, tot i ser oposats, coincideixen en assenyalar la manca de claredat temporal de la llei d’amnistia i plantegen dubtes sobre el tractament del delicte de terrorisme. No obstant això, l’informe d’Olea argumenta que la llei és inconstitucional i viola la separació de poders, mentre que el de Cabrejas suggereix que la llei té fonaments legítims i la seva aplicació correspon als tribunals.

(Visited 42 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari