“Pegasus no es ven solament a governs”, segons un compareixent a la Comissió que investiga el ‘CatalanGate’ al Parlament

Shir Hever, especialista en temes de seguretat, afirma, davant la sorpresa dels diputats independentistes, que empreses privades també han comprat el programari espia

Shir Hever, avui, durant la seva compareixença a la comissió Pegasus del Parlament de Catalunya,

“NSO no solament ven el programa Pegasus a governs”. Així de clar i contundent ha estat Shir Hever, especialista en comerç d’armes i temes de seguretat a Israel, en la compareixença que ha fet avui a la comissió del Parlament de Catalunya que investiga l’ús d’aquest programari espia en el cas conegut com a CatalanGate de suposat espionatge dels dispositius digitals de 65 independentistes. Aquesta afirmació és un míssil a la línia argumental dels independentistes que acusen al govern espanyol de ser el responsable d’aquest espionatge. De fet, Junts, ERC i la CUP, impulsors del comitè parlamentari, li van posar el nom de “comissió d’investigació sobre l’Espionatge de Representants Polítics, Activistes, Periodistes i llurs Familiars per part del Regne d’Espanya amb els Programes Pegasus i Candiru”.

Hever ha fet trontollar la tesi que han utilitzat els independentistes que es presenten com a víctimes de l’espionatge que el Regne d’Espanya n’és l’únic responsable perquè NSO, l’empresa creadora de Pegasus, diu que només el ven a governs. L’especialista israelià ha dit que “l’argument que només ven a Estats el podem creure, però jo no els crec perquè tenim proves que ha venut Pegasus, per exemple, a Ghana”. Ha explicat que NSO va vendre Pegasus a una empresa privada d’aquest país africà el 2016 i que, fins i tot, havia enviat experts a instal·lar la maquinària i el software en un local particular. Aquesta empresa privada es deia Infralocks Development Limited (IDL). Quan a Ghana es va produir un canvi de color polític al govern, els nous dirigents del país van acusar de corrupció quatre alts càrrecs de l’administració anterior i l’empresari que representava IDL. Tres dels dirigents polítics van ser condemnats a penes de presó acusats de corrupció mentre que el representant d’IDL, George Derick Oppong, va ser absolt, precisament, per la seva condició d’empresari privat.

Srin Hever, que avui ha comparegut al Parlament per vídeo pantalla, havia estat a Barcelona fa uns dies i en una entrevista publicada per media.cat el 29 de febrer ja havia declarat: “Israel no és l’únic país que té aquest tipus de tecnologia. Estats Units, per exemple, també en tenen. Però sí que és l’únic que en aquests moments està disposat a vendre aquesta tecnologia a través d’empreses privades. I això fa que sigui molt perillós. Israel està travessant línies vermelles venent aquesta tecnologia al sector privat i utilitzant-la com una forma de repressió per fer aplicar l’apartheid”.

Ha estat el darrer compareixent d’una comissió Pegasus que ha de suspendre els seus treballs després que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, hagi convocat eleccions avançades pel proper 12 de maig. Les declaracions de Hever li han posat un punt-i-final que no s’adiu gens amb els arguments dels independentistes que la van posar en marxa.

(Visited 162 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari