Un informe de la UE vincula el govern català amb un líder ucraïnès separatista pro rus assassinat a Donetsk el 2018

El document del Centre d’Intel•ligència i Situació de la Unió Europea (Incent) inclou Alexander Zahkarchenko, mort en un atemptat, entre els membres de la trama russa del ‘procés’

Alexander Zakharchenko, interlocutor del govern català segons l'informe europeu d'Incent, en una intervenció militar

Un informe confidencial del Centre d’Intel·ligència i Situació de la Unió Europea (Incent), donat a conèixer pel diari El País aquest dilluns, inclou Alexander Zakharchenko entre els contactes que va tenir el govern de la Generalitat amb dirigents vinculats al Kremlin que donaven suport a la independència de Catalunya. Zakharchenko, un ucraïnès pro rus que va ser primer ministre de la República Popular del Donetsk, entitat que es va separar d’Ucraïna el 2014, va ser assassinat en un atemptat amb bomba el 31 d’agost del 2018.

El document d’Incent, elaborat el novembre del 2017, un mes després del referèndum independentista convocat pel govern presidit per Carles Puigdemont, analitza la ingerència russa en el procés i en detalla algunes de les persones contactades pels que el van impulsar. Entre aquestes persones hi ha Zakharchenko, que és considerat un heroi pels separatistes pro russos de les regions del Donbass i Lugansk. Tot i que es desplaçava amb un nodrit grup d’escortes i militars, va morir a la cafeteria Separ, situada al Pushkin Boulevard de Donetsk, a conseqüència de la bomba que hi va esclatar, atemptat del qual les autoritats i els mitjans de comunicació russos van responsabilitzar els serveis secrets ucraïnesos. A més, van atribuir a serveis secrets occidentals la cooperació en aquest atemptat, en el qual també van morir un membre del govern de Zakharchenko i diversos membres del seu equip de seguretat.

L’11 de maig del 2022 es va inaugurar un monument en memòria del líder pro rus assassinat a la plaça Major de localitat de Shakhtersk, on es va crear l’exèrcit de la República Popular del Donetsk. L’actual líder d’aquesta república pro russa, Denis Pushilin, va afirmar en l’acte de la inauguració del monument que “Alexander Vladimirovich [Zakharchenko] serà recordat sempre com un heroi”. Aquest memorial sempre està envoltat de flors i espelmes enceses i el passat dia 18, arran de l’ocupació russa de la ciutat ucraïnesa d’Avdeevka, hi van dipositar notes de felicitació per aquest èxit militar de les tropes del Kremlin.

Una altra de les persones implicades en la trama russa del ‘procés’ per Incent és Alexander Ionov, president del Moviment Antiglobalització de Rússia, entitat que ha realitzat activitats finançades pel Kremlin. Entre aquestes activitats, l’informe europeu cita l’encontre de moviments secessionistes que es va celebrar a l’hotel President de Moscou amb el lema de “El diàleg de les nacions: el dret dels pobles a l’autodeterminació i la construcció d’un món multipolar”, el setembre del 2015, en el qual va participar en representació del partit Solidaritat Catalana per la Independència (SI) David Folch, un dels impulsors de la Iniciativa Legislativa Popular per la Independència que va acceptar a tràmit fa uns dies la Mesa del Parlament de Catalunya.

(Visited 233 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari