El jutge del cas Koldo assenyala l’exministre Ábalos com a “intermediari” en una reclamació del govern balear

Segons la resolució judicial, García també va tenir contactes amb el popular Miguel Tellado

José Luis Ábalos - Foto: ACN, Miquel Vera

El jutge de l’Audiència Nacional Ismael Moreno, que investiga el cas Koldo, assenyala l’exministre socialista José Luis Ábalos com a “intermediari” per solucionar una reclamació del govern balear a l’empresa de la trama, Soluciones de Gestión.

“L’observació de les comunicacions i l’activitat operativa realitzada per la unitat actuant han permès concloure que aquests intermediaris serien José Luis Ábalos i Jacobo Pombo“, diu el jutge, que parla d’una reunió del dia 10 de gener entre Koldo García i altres persones, entre elles Ábalos, en un reservat d’una marisqueria.

A més, també es recull una conversa del 2 de desembre entre un altre dels implicats i García en què aquest informa que havia quedat amb el portaveu parlamentari del PP, Miguel Tellado.

El jutge investiga per pertinença a organització criminal, blanqueig de capitals, suborn i tràfic d’influències l’exassessor d’Ábalos Koldo García i sis persones més per irregularitats en contractes d’emergència relacionats amb la covid-19 normalitzats per l’Estat, així com altres irregularitats que afectarien a contractes i a la concessió de subvencions públiques. La xifra de negoci de la societat va ser de zero euros el 2019 i de 53 milions el 2020 per les adjudicacions directes, remarca la resolució amb data del 7 de febrer.

La societat, continua el jutge, va ser adjudicatària el 2020 de vuit contractes per al subministrament de material sanitari mitjançant el procediment de negociat sense publicitat i amb caràcter d’emergència, amb un valor d’uns 54 milions. La selecció d’aquesta societat hauria partit del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana en el cas dels contractes adjudicats per Ports de l’Estat i Adif, així com en el de la Subdirecció General de Gestió Econòmica i Patrimonial, depenent de la Secretaria d’Estat de Seguretat del Ministeri de l’Interior, diu la resolució.

De la investigació es deriva que la societat hauria sigut seleccionada amb anterioritat a les publicacions oficials de les necessitats del ministeri. El jutge destaca també l’increment d’ingressos de García i el seu entorn familiar directe.

En aquest context, Juan Carlos Cueto, que és la persona que controlava la societat, s’adreçà a Koldo García per demanar-li ajuda per solucionar una reclamació del govern balear a Soluciones de Gestión de 2,6 milions d’euros per una qüestió relativa a l’estat de les mascaretes que en el seu dia va subministrar a aquest organisme. El jutge constata que García va influir perquè una tercera persona es posés en contacte amb Cueto i poguessin arribar a un acord.

De les converses del 29 i 30 de novembre del 2023 el magistrat dedueix que Koldo García havia tingut accés a les al·legacions formulades per Soluciones de Gestió a l’expedient administratiu iniciat per l’administració balear. El 2 de desembre del 2023, Cueto contacta amb l’exassessor d’Ábalos i aquest li diu que havia quedat amb Miguel Tellado, portaveu del PP al Congrés dels Diputats, l’endemà.

La resolució recull que el 4 de desembre, Cueto informa un altre dels implicats que l’administració balear no tenia intenció de continuar amb la reclamació iniciada a Soluciones de Gestió. “Això era un favor que li estava demanant el teu veí, ell i el seu excap, i sembla que l’altre ha dit que sí, perquè li han donat un altre favor a canvi”, diu Cueto, i el jutge constata que s’estava referint a Ábalos.

El 7 de gener hi ha una altra conversa telefònica on García li diu a Cueto que “tot va per bon camí” i que utilitzarà “els seus mitjans per poder-lo posar en contacte”. El 14 de desembre li assegura que l’assumpte de l’expedient de les Balears està “més que fet”.

El jutge conclou de tot plegat que els intermediaris eren Ábalos i Jacobo Pombo, i cita també una reunió del 10 de gener al reservat d’una marisqueria. Aquesta trobada, continua el magistrat, “té un especial interès pels fets investigats”, ja que en la conversa telefònica mantinguda el dia anterior entre Cueto i Koldo García, el primer li demana al segon que abans de marxar al Perú l’11 de gener li digués alguna cosa a un tercer. García li diu que una de les coses a tractar amb una de les persones amb qui es reuniria l’endemà, que és quan es troba amb Ábalos, era aquella, en referència a les gestions realitzades amb l’administració balear per solucionar la reclamació de 2,6 milions realitzada a Soluciones de Gestión.

(Visited 68 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari