Puente demana que no es faci “demagògia” amb les incidències a Renfe i diu que s’avança en el traspàs de Rodalies

Junts adverteix el govern espanyol que si no corregeix la desinversió "crònica" no donarà suport als pressupostos

El ministre Óscar Puente

El ministre de Transports, Óscar Puente, ha assegurat aquest dimecres que el seu executiu “està complint” el pla de Rodalies de Catalunya, que té una dotació de 6.300 milions d’euros “dels quals ja hem invertit més de 1.500 milions”. “Nosaltres ja estem complint”, ha dit, i “estem fent la feina acordada amb la Generalitat pel traspàs del servei” de Rodalies “perquè sigui gestionat des de la proximitat”. Amb tot, ha demanat a Junts que no faci “demagògia amb les incidències ferroviàries” a Catalunya, perquè “el 50% de les incidències per robatoris a tot l’Estat es produeixen a Catalunya, i la responsabilitat per la seguretat en aquest territori és de la Generalitat”.

Puente ha fet aquestes manifestacions en resposta a una intervenció a la sessió de control del diputat de Junts Isidre Gavín, que li ha preguntat quan pensa corregir “la desinversió crònica a Catalunya en infraestructures ferroviàries”. Gavín ha recordat al ministre que cada setmana hi ha incidències a Rodalies, i que segons les dades de la Cambra de Comerç de Barcelona el 2023 es van perdre un milió d’hores de treball dels usuaris de Rodalies.

El diputat de Junts també ha recordat que segons l’AIReF, entre 1990 i 2018 la despesa de l’Estat en Rodalies va anar en un 47,8% a Madrid i el 16,8% a Barcelona. A més, ha destacat, l’execució dels pressupostos generals de l’Estat dels últims deu anys és d’un 120% a Madrid i un 60% a Catalunya. “Vostès han de reconèixer d’una vegada totes aquestes xifres per rectificar als pressupostos, perquè si no rectifiquen no podran comptar amb nosaltres per als pressupostos”, ha advertit.

En aquest marc, Gavín ha recordat que el traspàs de Rodalies anunciat pels governs espanyols i català queda curt, perquè no permet que la Generalitat canviï d’operador i no parla de com es recupera la desinversió.

En la seva resposta, el ministre ha assegurat que el seu govern està invertint fortament a Rodalies, i davant els 250 milions que va invertir el PP en el seu període de govern, l’executiu del PSOE “porta invertits 1.500 milions”. “Nosaltres hem fet un pas per a la compra de nou material rodant que arribarà a la Generalitat de Catalunya l’any que ve per prestar aquest servei, i el vam haver de fer pel desistiment de funcions de la Generalitat per adquirir aquest material”.

Segons Puente, cal abordar les qüestions relacionades amb les inversions “amb seriositat” i “tirar endavant els plans per fer efectiu el traspàs de Rodalies i millorar el servei”.

(Visited 32 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari