El Congrés constitueix les comissions sobre Pegasus, l’operació Catalunya i el 17-A

Els socialistes sumen sis membres a les meses, inclosos dos presidents, mentre que el PP hi tindrà també sis, i Sumar, tres, un d'ells un president

Imatge de la constitució de la comissió d'investigació sobre l'operació Catalunya, al Congrés dels Diputats

El Congrés dels Diputats ha constituït aquest dimecres les comissions d’investigació sobre l’espionatge a polítics mitjançant programes com Pegasus, la denominada operació Catalunya i els atemptats de Barcelona i Cambrils del 17 d’agost del 2017.

La primera d’aquestes comissions a constituir-se ha estat la corresponent a l’operació Catalunya, la trama parapolicial contra l’independentisme atribuïda al Ministeri de l’Interior durant l’etapa de Jorge Fernández Díaz com a ministre.

La socialista María Luz Martínez Seijo ha estat elegida presidenta. També formen part de la mesa Aina Vidal (Sumar), com a vicepresidenta primera; Noelia Núñez (PP), com a vicepresidenta segona; Arnau Ramírez (PSC-PSOE), com a secretari primer; i Carlos Rojas (PP), com a secretari segon.

Pel que fa a la comissió sobre els atemptats del 17-A, el diputat de Sumar Txema Guijarro n’és el president. Els altres integrants de la Mesa de la comissió són Begona Nasarre (PSOE), com a vicepresidenta primera; Llanos de Luna (PP), com a vicepresidenta segona; David Serrada (PSOE), com a secretari primer; i Nacho Martín Blanco (PP), com a secretari segon.

Finalment, el diputat del PSOE Luis Carlos Sahuquillo ha estat elegit president la comissió sobre l’espionatge efectuat amb programes com Pegasus i Candiru. Enrique Santiago (Sumar), com a vicepresident primer; Fernando de Rosa (PP), com a vicepresident segon; Araceli Poblador (PSOE), com a secretària primera; i Agustín Conde (PP), com a secretari segon, completen la mesa d’aquesta comissió.

L’Operació Catalunya -la “guerra bruta” desfermada per les “clavegueres policials” del ministeri de l’Interior per intentar aturar el procés independentista- té una derivada andorrana que, ben segur, tindrà un important protagonisme en els treballs d’aquesta comissió d’investigació. S’ha constatat que, des del Govern de l’aleshores president Mariano Rajoy, es va organitzar i executar un atac contra la sobirania del Principat, que va culminar, l’any 2015, amb la intervenció i liquidació de la Banca Privada d’Andorra (BPA), per aconseguir els comptes bancaris de la família Pujol i d’altres líders sobiranistes, com Artur Mas o Oriol Junqueras, amb l’objectiu de desprestigiar-los.

Compareixença de Mariano Rajoy

Un cop constituïda, la comissió fixarà la seva primera reunió de treball, en la qual es concretarà i aprovarà la llista de compareixents que seran interrogats durant les sessions programades. Els partits de la majoria parlamentària ja han manifestat el seu interès per convocar, entre molts altres testimonis, l’expresident Rajoy i l’exministre de l’Interior Fernández Díaz.

Per part andorrana, sembla que es confirmarà la compareixença d’Higini Cierco, exaccionista i expresident de la BPA, que va ser víctima directa de les pressions i xantatges que van fer agents de les “clavegueres policials” per obtenir de manera il·legal les dades bancàries de la família Pujol. La família Cierco ha presentat una demanda de reclamació patrimonial al Govern espanyol per un import de 374.893.151 euros, que és el càlcul de les pèrdues per la destrucció, l’any 2015, de la BPA i de la seva filial Banco Madrid, de les quals eren els màxims accionistes.

Per part andorrana, hi ha un gran neguit que aquesta comissió d’investigació pugui acabar involucrant dirigents de DA i del seu cercle de confiança. També preocupa la instrucció que mena el jutge de l’Audiència Nacional, Alejandro Abascal, sobre l’afer dels “diamants de sang”, amb greus acusacions de delicte de genocidi, que afecta l’empresa andorrana Orfund i, de manera específica, l’exministre Jordi Cinca.

Cal recordar que el magistrat Abascal actua com a jutge de reforç de Manuel García-Castellón, encarregat de dossiers tan espinosos com el macrosumari Tàndem, que involucra l’excomissari José Manuel Villarejo -persona clau de l’Operació Catalunya-, i el Tsunami Democràtic, en el qual la plana major del moviment independentista, amb Carles Puigdemont al capdavant, afronta una acusació de terrorisme, que quedaria fora del perímetre de la llei d’Amnistia que impulsa el president Pedro Sánchez per aconseguir l’imprescindible suport parlamentari d’ERC i JxCat.

(Visited 41 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari