Les famílies consideren una “burla” l’informe del Parlament sobre la covid a les residències

L'escrit, aprovat per ERC, PSC i Junts, admet que es van cometre errors, però evita assenyalar culpables

Concentració davant del Parlament convocada per la Coordinadora de Residències 5+1 (ACN)

La coordinadora Familiars de Residències 5+1 s’ha manifestat aquest dimecres davant del Parlament per mostrar el seu rebuig i disgust envers l’informe que la cambra catalana ha aprovat sobre l’impacte de la covid-19 a les residències de gent gran. A parer seu, el document és una “burla” a les famílies i les persones que van morir a les residències durant la pandèmia, ja que reconeix que es van cometre errors i que hi havia mancances importants en el sistema, però evita assenyalar culpables.

L’informe ha tirat endavant amb els vots a favor del PSC, ERC i Junts, mentre que la CUP, En Comú Podem, Vox i Ciutadans han votat en contra. Les conclusions del grup de treball que ha analitzat la qüestió assenyalen que “molts dels errors comesos van ser conseqüència de la falta d’informació científica i del fet de no disposar d’estructures preparades i protocols clars per actuar en una situació de pandèmia”. El Departament de Salut va xifrar en 4.566 els residents que van morir a causa de la pandèmia en les residències fins al juny de 2022, una xifra que s’eleva fins a més de 8.000 si es tenen en compte els qui van morir en hospitals.

El document sobre l’impacte de la covid també admet que la manca d’eines existia des d’un principi, ja que, entre altres motius, la cartera de serveis no s’actualitza des del 2010. A més, assenyala la “manca de recursos assistencials sanitaris en les residències” i la descoordinació de l’àmbit social i el sanitari, que funcionaven amb sistemes d’informació diferents i sense bases de dades compartides.

Pel que fa a les derivacions de gent gran de la residència als hospitals, l’informe considera que “les decisions es van prendre seguint criteris mèdics”, però reconeix que “la tensió del sistema sanitari i la manca de coordinació amb el sector residencial van provocar un accés desigual als centres hospitalaris”. “Algunes residències van vulnerar el dret dels familiars a la informació sobre l’estat de salut i l’evolució dels residents”, afegeix l’escrit.

(Visited 108 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari