Amnistia lamenta que l’informe del Parlament sobre la covid a les residències no rendeix comptes

L'organisme internacional entén que no concreta el grau d'incompliment i de les obligacions de l'administració

Dos interns en una residència per gent gran
Imatge d'arxiu de residència per gent gran

Amnistia Internacional lamenta que l’informe final del Grup de Treball d’Anàlisi de l’Impacte de la Covid-19 en les Residències aprovat avui a la Comissió de Drets Socials del Parlament de Catalunya no abordi la rendició de comptes per a les més de 10.000 persones mortes que vivien en residències durant la pandèmia.

Celebra, això no obstant, que incorpori aspectes positius respecte a un nou model residencial.

L’informe falla en la seva tasca de “fer una anàlisi definitiva del que va passar”, ja que no concreta el grau d’incompliment de les obligacions de l’administració a l’hora de garantir la qualitat de l’atenció en les residències i la protecció dels drets de la gent gran durant la pandèmia.

Tampoc estableix garanties de reparació i no repetició, abandonant les víctimes de vulneracions de drets humans i els seus familiars.

Amnistia lamenta també la manca de celeritat dels grups parlamentaris per elaborar unes conclusions del Grup de Treball, així com la falta de transparència de l’última sessió del Grup de Treball que va votar l’informe final a porta tancada, mentre que la resta de sessions havien estat públiques.

Davant les dificultats en l’àmbit judicial, Amnistia recorda que el Parlament era l’últim baluard i garantia del dret a la reparació de les famílies. I afegeix que amb l’aprovació d’aquest informe final, queden totes les portes tancades perquè les víctimes i familiars tinguin accés al dret a la veritat, justícia i reparació.

L’informe ha tirat endavant amb els vots a favor del PSC, ERC i Junts, mentre que la CUP, En Comú Podem, Vox i Ciutadans han votat en contra. Les conclusions del grup de treball que ha analitzat la qüestió assenyalen que “molts dels errors comesos van ser conseqüència de la falta d’informació científica i del fet de no disposar d’estructures preparades i protocols clars per actuar en una situació de pandèmia”. El Departament de Salut va xifrar en 4.566 els residents que van morir a causa de la pandèmia en les residències fins al juny de 2022, una xifra que s’eleva fins a més de 8.000 si es tenen en compte els qui van morir en hospitals.

(Visited 85 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari