El Consell de la Informació de Catalunya considera que Jordi Barbeta va vulnerar el Codi Deontològic dels periodistes

Les seves declaracions en una tertúlia a ‘Els matins de TV3’ “no es corresponen amb la realitat i fomenten un cert desprestigi de la professió d’infermeria”, segons el CIC

El periodista Jordi Barbeta intervé a 'Els matins de TV3' el 8 de gener en presència del conseller de Salut, Manel Balsells

El Consell de la Informació de Catalunya (CIC) considera que el periodista Jordi Barbeta va infringir el Codi Deontològic de la professió en una intervenció que va fer al programa Els matins de TV3 el passat 8 de gener. L’acord de CIC, adoptat en una reunió celebrada el 29 de gener, es produeix després de rebre una queixa del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC) i els quatre col·legis provincials que el formen, per les afirmacions de Barbeta en aquell programa. “Les declaracions del senyor Barbeta no es corresponen amb la realitat i fomenten un cert desprestigi de la professió d’infermeria”, es denuncia en l’acord del CIC.

Barbeta va fer les declaracions denunciades pel CCIIC en el torn de preguntes al conseller de Salut, Manel Balcells, que havia estat invitat a Els matins de TV3. Va afirmar que “els tècnics sanitaris són persones que estan bastant més formades que les infermeres” i que “l’acord de Bolonya ja posa per damunt els estudis de tècnic sanitari que no pas els d’infermeria”. La queixa plantejada al CIC lamenta que “ningú –ni la presentadora- ho desmentís” i recorda que el criteri primer del Codi Deontològic del Col·legi de Periodistes de Catalunya, determina que “el professional del periodisme està compromès amb la recerca de la veritat i, conseqüentment té l’obligació d’acostar-se a la realitat dels esdeveniments amb la màxima fidelitat possible. Els mitjans han d’observar sempre una clara distinció entre les informacions i les opinions, difondre únicament informacions contrastades amb diligència, i evitar la difusió de conjectures i rumors com si es tractés de fets”.

La Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) va al·legar, davant el requeriment que li va fer el CIC, que “que el senyor Barbeta no és personal de la CCMA. És un tertulià d’un espai del programa Els matins de TV3 que va expressar la seva opinió”, que el periodista havia demanat disculpes a través de les xarxes socials afirmant que potser no s’havia expressat bé i que la presentadora havia complert amb la seva funció de dinamitzar el diàleg i no prendre partit per cap de les parts implicades.

La conclusió del CIC és contundent: “Les paraules del senyor Barbeta demostren una falta de coneixement de la realitat del nostre entorn i podrien arribar a considerar-se “dades imprecises” que en certa manera desacrediten el col·lectiu d’infermeres”. Lamenta especialment que el periodista qualifiqués aquest col·lectiu d’“insolidari”.

“En aquest cas el periodista fa servir el seu torn de preguntes al conseller, no per plantejar una qüestió, sinó per expressar una opinió crítica amb la professió d’infermeria sense fonament. En el moment en que dona aquestes dades ja no es troba expressant una opinió, sinó fent un exercici d’informació, i per tant està sotmès al criteri 1 del Codi Deontològic. Que, evidentment, incompleix. En cap cas una tertúlia pot significar una llicència per a la mentida o la desinformació. Dues de les principals xacres que minen la credibilitat del periodisme”, continua dient el CIC i afegeix que “el fet que les tertúlies s’incloguin en l’àmbit del gènere d’opinió, no empara als periodistes a difondre dades incorrectes. Si el periodista utilitza el paraigua de la llibertat d’opinió i d’expressió per donar dades falses està incorrent en la pràctica de la desinformació. Amb l’agreujant que ho està fent en un espai de caràcter informatiu en una televisió pública, a Els matins de TV3, sense que ningú, començant pel conseller de Sanitat ho desmenteixi”.

I acaba dient que “aquest tipus afirmacions, en boca de periodistes coneguts, amb una llarga trajectòria i, encara més, efectuades en una televisió pública i sense declarar que només són opinions personals, no tan sols no beneficien cap professió, com seria en aquest cas la dels Tècnics Sanitaris, sinó que desinformen i creen desconfiança entre els ciutadans, ja especialment sensibles a tot allò que fa referència a la salut i al sistema sanitari”.

(Visited 12.904 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari