Grans pèrdues econòmiques a Andorra per les protestes dels agricultors francesos

Les manifestacions iniciades la setmana passada han produït una notable disminució de clients i ingressos

Resignació dels transportistes atrapats a Figueres pel bloqueig dels agricultors francesos Estem perdent molts diners (Gerard Vilà, ACN)
Resignació dels transportistes atrapats a Figueres pel bloqueig dels agricultors francesos Estem perdent molts diners (Gerard Vilà, ACN).

Les protestes dels agricultors francesos han generat seriosos impactos econòmics al Pas de la Casa, una localitat andorrana que veu perduts els ingressos del cap de setmana a causa del bloqueig. Els pagesos, insatisfets amb les propostes del primer ministre francès, mantenen el tall a la cruïlla de la Crousade, impedint el pas de vehicles cap a Andorra i afectant negativament el turisme local. El Pas de la Casa, que sol rebre turistes francesos els caps de setmana per la compra de tabac i alcohol, es troba gairebé desert a causa de les restriccions d’accés des de França. Els comerciants estimen pèrdues d’aproximadament el 90% a causa del bloqueig.

Malgrat el dret dels agricultors a protestar, hi ha preocupació pel fet que aquesta mobilització estigui afectant la lliure circulació i castigant econòmicament Andorra. Sorprenentment, el Govern d’Andorra no està exercint prou pressió perquè les autoritats franceses prenguin consciència de les conseqüències de mantenir aïllat el país andorrà i prenguin mesures per aixecar el bloqueig, tot respectant el dret dels agricultors a expressar les seves reivindicacions. La situació destaca la importància de trobar un equilibri entre el dret a manifestar-se i la necessitat de mantenir la mobilitat i l’activitat econòmica.

A les 17:00 hores els agricultors francesos planegen retirar els talls d’accés al Pas de la Casa a la zona de La Croisade. No obstant això, asseguren que, si les seves demandes no són acceptades, tornaran a bloquejar les carreteres el cap de setmana vinent.

Les conseqüències de les protestes

Les protestes iniciades la setmana passada estan afectant greument els establiments del Pas de la Casa amb una notable disminució de clients i ingressos. Jesús, encarregat de Gasopas, una de les principals estacions de servei, informa d’una baixada del 70% en les vendes amb previsions que arribi fins al 80%. En el sector alimentari, Marco de l’Euromercat i Laura de l’Hiper Pas expressen reduccions del 98% i 90%, respectivament, en la clientela des de diumenge passat.

Els restaurants, dins del sector de l’hostaleria i la restauració, es veuen especialment afectats. Al Restaurant Cava Roca admeten que no van realitzar cap servei, mentre que a l’Hotel Merino-Bar la clientela ha baixat un 50%, tot indicant l’impacte negatiu en aquesta indústria. El bloqueig comença a generar cansament i tensió amb denúncies de danys materials als vehicles dels protestants, destacant un tractor amb vidres trencats a causa de llançaments de rocs i pedres.

(Visited 68 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari