La defensa de Josep Lluís Alay exigeix l’arxivament del cas del Tsunami

El també advocat de Carles Puigdemont recorda que no es va prorrogar a temps i no s'ha interrogat als investigats

Josep Lluís Alay, al programa 'Més 324'
Josep Lluís Alay, al programa 'Més 324'

La defensa del cap de l’oficina de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, Josep Lluís Alay, ha demanat a l’Audiència Nacional que anul·li tota la investigació del cas Tsunami Democràtic, que investiga per terrorisme el mateix Puigdemont, així com la secretària general d’ERC, Marta Rovira, el diputat d’ERC Rubèn Wagensberg i una desena de persones. Segons l’advocat d’Alay, Gonzalo Boye, la instrucció va caducar el 29 de juliol del 2021, i no es va decretar formalment la pròrroga fins al 2 d’agost. Com que fins aleshores no s’havia pres declaració als investigats, la defensa considera que s’ha d’anul·lar tota la instrucció i donar-la per arxivada.

En un escrit de 16 pàgines, Boye recorda que les actuals diligències prèvies, les 85/2019, es van obrir el 30 d’octubre del 2019, després de les protestes del Tsunami per la sentència del Tribunal Suprem sobre l’1-O, i derivaven de les diligències prèvies 99/2018. Es va decretar el secret de sumari. El 29 de juliol del 2020, en plena pandèmia, va entrar en vigor una modificació de la Llei d’Enjudiciament Criminal sobre els terminis de la instrucció dels processos judicials. Una disposició transitòria donava un termini d’un any des d’aleshores perquè les causes ja obertes i que estiguessin secretes es poguessin prorrogar.

Malgrat això, la instrucció no es va prorrogar fins a una interlocutòria amb data de 30 de juliol del 2021 i signada el 2 d’agost, quan ja havia conclòs el termini. Per tot això, Boye considera que la pròrroga és il·legal, per haver-se dictat fora de termini, així com la resta de pròrrogues que han allargat la causa almenys fins a finals d’aquest mes de gener, quan conclou una nova pròrroga.

Segons la defensa d’Alay, com que la primera pròrroga és il·legal, tot el que s’hagi fet des d’aleshores s’ha d’anul·lar. Com que la causa estava secreta aleshores i encara no s’havia pres declaració als investigats, i tampoc s’ha fet des de llavors, considera que només es poden tenir en compte les diligències fetes fins al 29 de juliol del 2021. Un procediment judicial no es pot enviar a judici sense haver pres declaració als investigats durant la instrucció. Com que no s’havia fet abans, Boye considera que la causa ha de ser anul·lada per complet i arxivada.

(Visited 65 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari