Mes democràcia per derrotar l’extrema dreta i l’independentisme radical

En el últims anys som molts els que ens preguntem que podem fer per derrotar electoralment a la extrema dreta i a l’independentisme radical. Els que som veritablement demòcrates nomes tenim un camí: mes democràcia. Però la democràcia que cal es una democràcia que expliqui i presenti la veritat dels fets, desemmascari a la mentida i la falsedat, que hi hagi claredat i transparència en les propostes polítiques. Contra la imposició de normes que exclouen, imposen i divideixen, la veritable democràcia ofereix compartir la societat en la que tots hi vivim, treballem i lluitem per una vida digna i de progrés. Aquesta democràcia que pot tenir la força política i social s’obté amb claredat, transparència i unió.

Hi ha motius raonables per creure que la decisió dels jutges i les sentencies emeses contra l’independentisme català te al seu costat la llei i també la lògica de les nacions modernes. Però hi ha una diferència entre els arguments jurídicament legals i els políticament savis. L’àrbitre que estableix el que diu i significa la llei són els jutges. Però la política intel·ligent implica convèncer a l’electorat de que la veritat és l’únic camí per progressar i que els actes polítics fonamentats en mentides divideixen, separen i impedeixen les positives conseqüències de la unió i els acords de convivència entre gent que pensa diferent. Cal explicar que els recursos públics (diners, funcionaris i institucions) no poden estar al servei d’un partit o d’un sector social i que son patrimoni de tots.

Susana Alonso

Si analitzem la qüestió de si les sentències davant dels tribunals espanyols o europeus serveixen per derrotar a la extrema dreta i als secessionistes, veurem que el que és important no és tant el resultat jurídic, com entendre que les doctrines reaccionàries i secessionistes difícilment seran benvingudes pels lliberals, la gent d’esquerres i els progressistes. La Justícia i les sentencies jurídiques son per definició coactives i no sempre seran acceptades de bon grau pels que surtin perjudicats. El que sí que tothom pot entendre és que més enllà de l’odi i els ressentiments de l’extrema dreta i l’independentisme radical tan espanyol com català, és millor una terra compartida que dividida i enfrontada.

La doctrina dels drets dels estats en el cas de l’extrema dreta o d’una eventual República Catalana Independent ha estat sovint utilitzada per limitar els drets civils, l’ús del castellà o el català i per imposar certs privilegis socials. La pregunta crucial és si l’extrema dreta o l’independentisme català pot portar-nos a un enfortiment de Catalunya, Espanya i Europa tan des de la perspectiva territorial, com des de la dels drets socials, la seguretat a nivell internacional i la globalització.

Els grans reptes que  tenim a Catalunya tan ecològics (sequera i dependència energètica) com l’educació o la sanitat, no es poden resoldre des de la divisió i l’enfrontament. Només hi ha un camí: compartir i arribar a acords polítics el mes transversals possibles. Davant d’aquestes realitats i reptes, la via jurídica no és suficient per resoldre’ls si abans no hi ha unió i acord polític. Cal més democràcia, transparència i claredat amb debats polítics oberts i verificables des de la llibertat i la veritat, que per cert sempre van de la ma.

Els referèndums avui dia no serveixen per resoldre situacions complexes i enquistades des de dècades. Els referèndums son extraordinàriament útils com a eina habitual en la governança del dia a dia i sempre que permeti la possibilitat que una decisió pressa per via referèndum es canviï en comprovar que els resultats obtinguts no son els esperats inicialment. La utilització dels referèndums és habitual a Suïssa, a banda que els ciutadans suïssos poden proposar canvis en la Constitució i demanar votacions sobre temes específics a través d’un procés conegut com a “iniciativa popular”. A Irlanda es van fer referèndums sobre el matrimoni igualitari i la liberalització de l’avortament. Itàlia ha realitzat diversos referèndums al llarg dels anys, abordant temes com ara la reforma constitucional, l’energia nuclear i altres assumptes importants. Als Estats Units tenen un sistema de democràcia directa relativament robust. Concretament, els estats de Califòrnia i Oregon permeten als seus ciutadans participar en la presa de decisions a través de la iniciativa popular i el referèndum.

En definitiva podem dir que només amb més democràcia des de la llibertat i la veritat es poden resoldre els nombrosos i importants problemes sociopolítics que planen sobre les societats modernes. La pregunta és si a Catalunya, Espanya i Europa serem capaços de dotar-nos de la democràcia que necessitem.

(Visited 107 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Feu un comentari