El RACC recomana extremar l’atenció i conduir amb màxima seguretat i precaució pel risc de neu i gel a les carreteres

Per planificar el viatge, els usuaris es poden informar de l’estat de les carreteres escoltant les cròniques en directe del servei d’informació de trànsit del RACC a les principals emissores de ràdio catalanes en horari punta del matí

Davant l’onada de fred intens i la previsió de fortes nevades  a tot el país, el RACC fa una crida als conductors perquè extremin la prudència si han de circular  per carreteres amb neu i gel o sota condicions adverses que demanen una màxima atenció  abans i durant els trajectes. 

En aquest sentit, el RACC recomana als usuaris que s’informin de les alertes meteorològiques  emeses pel govern català, i que, en cas de fort temporal, no facin servir el vehicle privat si no  resulta totalment imprescindible.  

Portar cadenes, comprovar l’estat dels pneumàtics, programar el GPS abans d’iniciar el trajecte,  evitar maniobres brusques al volant i augmentar la distància de seguretat són algunes de les  accions que redueixen el risc d’accidentalitat en cas que s’hagi de circular. 

Els conductors d’un vehicle elèctric, a més, han de tenir present recomanacions específiques, ja que el fred afecta alguns aspectes fonamentals per a la seva conducció, com són el seu  rendiment i la seva autonomia. 

CONSELLS GENERALS PER CONDUIR AMB NEU

Conduir amb neu o en condicions desfavorables com forta pluja, fred intens o temporal de vent  implica riscos afegits, pel que sempre cal aplicar recomanacions que redueixen el perill d’accident  o avaria. 

Abans d’iniciar el trajecte  

Comprovar l’estat del vehicle i assegurar que es troba en condicions òptimes: revisar  vidres, llums i les escombretes, el nivell de líquid anticongelant i de l’oli, així com l’estat dels  frens, amortidors i de la direcció. Portar el dipòsit de combustible ple. 

Parar especial atenció a l’estat dels pneumàtics: comprovar que el desgast del dibuix no  sigui inferior als 3mm, i que la seva pressió és l’adequada (verificar en el manual de  manteniment).  

Revisar l’estat de la bateria, la vida de la qual acostuma a ser de quatre anys. El fred, la  humitat i les baixes temperatures afecten especialment el sistema elèctric, que pateix un 3%  més d’avaries a l’hivern que a l’estiu.  

Assegurar que es disposa dels elements de seguretat necessaris en cas d’avaria. Una  llanterna, armilla reflectant, mantes, aigua potable i llum V16 o triangles són elements  imprescindibles.  

Programar el GPS abans d’iniciar el viatge i consultar l’estat de les carreteres. El RACC  ofereix informació actualitzada a través de les connexions diàries en directe, en horari de  màxima audiència als matins, amb les principals emissores de ràdio catalanes. Si les  condicions són molt adverses, el millor consell és no conduir.  

  • Dur cadenes i saber com es posen. Tan important es portar aquest element de seguretat  obligatori aquests dies a moltes carreteres del país com saber com es col·loquen. Sempre  van a les rodes motrius i es posen amb el vehicle estacionat en un lloc segur. Imprescindible  usar guants. Les cadenes tèxtils són les més senzilles de posar, tot i que es degraden ràpid  sobre asfalt. 
Un cop en marxa, és important  

Adaptar la conducció a les condicions de la via. En cas de frenada inesperada del vehicle  que ens precedeix, s’ha de tenir en compte que sobre una superfície humida calen 88 metres  de mitjana per aturar un cotxe que circula a 60km/h.  

Realitzar una conducció suau evitant maniobres brusques. És recomanable no fer  acceleracions ni frenades sobtades i, sempre que sigui possible, fer ús de les marxes  llargues. Per frenar cal reduir primer la marxa i tot seguit pitjar el pedal de fre molt suaument.  

Seguir el traçat de les marques de rodolament d’altres vehicles per a reconèixer més  fàcilment el recorregut de la carretera i les maniobres que han fet altres vehicles, com per  exemple, el traçat d’un revolt o per detectar obstacles a la carretera, com ara pedres. A les marques antigues s’hi pot trobar gel. Malgrat tot, la neu acumulada a les vores de la marca  ajuda a guiar el vehicle.  

Regular l’ús de la tecnologia i evitar la manipulació en marxa d’aparells com el  navegador. En moments de conducció extrema, evitar les distraccions és la millor decisió.  

Saber circular amb les cadenes. Únicament s’han d’usar si hi ha neu a la carretera, mai en  asfalt sec. És important treure les cadenes tan bon punt s’abandoni el tram de carretera nevat. Un cop posades, circular amb precaució i a una velocitat que no hauria de superar els 40 Km/h.  

 Amb el cotxe ja estacionat cal recordar 

No forçar massa el fre de mà. Amb el cotxe estacionat, és recomanable no tensar massa  el fre de mà, ja que es podria congelar, i deixar posada una marxa.  

Aixecar els netejaparabrises per evitar que el cautxú s’enganxi al vidre. Per desfer el  gel del parabrises és preferible activar la calefacció amb els airejadors per desentelar els  vidres o fer servir un esprai descongelant o una espàtula adequada a aquesta funció  específica. No abocar-hi mai aigua calenta perquè el contrast de temperatura podria  augmentar el risc d’esquerda de petits trencaments.  

Intentar aparcar en aparcaments interiors. En vehicles dièsel evitarà la cristal·lització de  la parafina del gasoil. 

CONSELLS ADDICIONALS PER A CONDUCTORS DE VEHICLES ELÈCTRICS

Abans del trajecte: revisar el vehicle i planificar la ruta.  

Assegurar que la bateria del vehicle està amb la seva càrrega màxima, ja que el fred  intens fa que consumeixi més i la càrrega s’esgoti més de pressa que en condicions de clima  suau, fent que l’autonomia del vehicle sigui menor.  

Planificar les recàrregues que es faran en el trajecte, sobretot si és un recorregut llarg, per evitar imprevistos amb l’autonomia del vehicle. 

Mantenir nets els ports de càrrega del cotxe i els cables de càrrega, per evitar que  acumulin gel. Ajudarà a garantir una bona connexió i desconnexió i una càrrega correcta.  

Posar en marxa la calefacció del vehicle quan encara està endollat. A diferència dels  cotxes de combustió, que aprofiten la calor generada pel motor per escalfar l’interior del  vehicle, els elèctrics necessiten consumir una part important de la càrrega de la bateria per  garantir una temperatura de confort per al conductor i acompanyants. Per això, és millor iniciar el viatge amb l’interior del cotxe ja calent, enlloc d’obligar el sistema elèctric a un  esforç addicional per escalfar-lo en marxa.

Parar atenció als pneumàtics. Tot i que molts vehicles elèctrics acostumen a portar  pneumàtics més estrets, i per tant més òptims per conduir amb neu, cal prestar la màxima  atenció al seu estat, pressió i dibuix. 

Evitar sobrecarregar el vehicle amb pes innecessari, ja que podria reduir la seva  autonomia. 

Durant el trajecte, adaptar la conducció.  

Controlar l’acceleració per evitar pèrdues d’adherència. L’acceleració d’un vehicle  elèctric és, generalment, molt més rapida que la d’un de combustió. Per això sobre  superfícies amb baixa adherència cal accelerar amb especial suavitat i augmentar la  distància de seguretat per evitar xocs o altres situacions de risc. 

Fer servir el fre regeneratiu. Els elèctrics compten amb aquesta funcionalitat que resulta  un avantatge sobre neu, ja que ajuda a controlar la velocitat, contribueix a recarregar la  bateria i pot evitar situacions de frenada brusca o en les que el vehicle rellisca. 

Evitar que la bateria es descarregui. No és aconsellable apurar la bateria. En condicions  temporals adverses caldrà aturar el vehicle per carregar la bateria amb més freqüència i amb  més nivell de càrrega del que podria ser habitual en altres circumstàncies. 

Estacionar el vehicle en les condicions més òptimes per mantenir la seva bateria: 

Si és possible, mantenir el vehicle connectat quan no estigui en ús. Així la bateria  mantindrà una temperatura de treball òptima, i s’evitarà que al circular es descarregui per un  sobreesforç. 

Aparcar a pàrquings interiors. D’aquesta manera, es manté la bateria a una temperatura  més elevada, i s’augmenta l’autonomia.

Redacció d’El Triangle – En col·laboració amb el RACC

(Visited 69 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari