La Generalitat no és partidària d’estendre la mascareta més enllà de centres sanitaris

La secretària de Salut Pública defensa les autobaixes i que els majors de dotze anys es vacunin de la grip i la covid

Carmen Cabezas

La secretària de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya, Carmen Cabezas, considera que l’obligatorietat de dur mascareta no s’ha d’estendre més enllà dels centres sanitaris i defensa que aquesta mesura ha de ser “relativament curta” perquè les infeccions respiratòries actuals estan “a punt d’assolir el seu pic”.

Ho ha dit en una entrevista a Ràdio 4 en què ha explicat que en el marc del ple extraordinari del Consell Interterritorial del Sistema de Salut que va celebrar-se dilluns, va demanar a l’Estat que torni a permetre les baixes automàtiques i les declaracions responsables d’absència. A més, ha dit que és “recomanable” que la població en general es vacuni de la grip i de la covid i ha anunciat que d’aquest dimarts, els majors de dotze anys ja poden demanar cita.

Carmen Cabezas ha assegurat que l’evolució dels virus respiratoris continua sent a l’alça i ha defensat l’obligatorietat de portar mascareta en entorns sanitaris on es concentren persones vulnerables, pacients amb simptomatologia aguda i professionals. Amb tot, ha considerat que no cal estendre aquest sistema de protecció a altres àmbits, com el transport públic, i ha apostat perquè la mesura que aquest dimarts s’ha publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) tingui una vigència “relativament curta”.

De fet, la resolució que s’ha fet pública estableix un període de quinze dies naturals. En aquest mateix sentit, Cabezas ha recordat que tot apunta que a finals d’aquesta setmana o principis de la vinent, s’assolirà el pic de contagis.

Tot i que no ha volgut valorar les reticències d’algunes comunitats autònomes a recuperar l’ús d’aquests elements de protecció, sí que ha dit que en la reunió del Consell Interterritorial del Sistema de Salut que va celebrar-se dilluns a la tarda va deixar clar el posicionament català. Ha assegurat que va aprofitar l’ocasió per demanar a l’Estat que torni a permetre les baixes automàtiques i les declaracions responsables d’absència.

Cabezas ha dit que “tenim molta burocratització dels centres de primària”, i ha considerat que quan un ciutadà presenta símptomes, però no forma part de cap col·lectiu de risc ni té cap patologia de base, no cal que es desplaci fins al centre sanitari a recollir la baixa. “No aporta valor”, ha indicat.

Ha considerat que cal un canvi en la normativa en l’àmbit estatal. “Ens van dir que això no depèn del ministeri Sanitat, sinó de la Seguretat Social i van explicar-nos que s’estava treballant no només per aquest pic epidèmic d’ara, sinó en general perquè genera una burocràcia innecessària”, ha detallat.

Vacunació pels majors de dotze anys
Cabezas ha defensat l’efectivitat de les vacunes a l’hora de mantenir els virus a ratlla. Ha explicat que si bé no evita contraure les patologies, si contribueix al fet que la simptomatologia sigui més lleu.Ha assenyalat que estan adreçades de forma específica a persones de més de 60, amb hipertensió, malalties de risc, diabetis, problemes renals o cardiorespiratoris, embarassades, amb obesitat mòrbida, professionals sanitaris i sociosanitaris o ciutadans que estan en contacte amb col·lectius de les vulnerables.

Amb tot, ha considerat “recomanable” que la població en general es protegeixi d’aquests virus per evitar baixes laborals i complicacions no desitjades. Ha recordat que tots els majors de dotze anys poden vacunar-se i ha dit que des d’aquest dimarts ja es pot demanar cita a través de l’aplicació de la meva salut.

(Visited 40 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari