Les cavalcades dels Reis Mags d’Orient revifen les crítiques al ‘blackface’

La consellera d'Igualtat demana "deixar enrere" les "tradicions racistes", "com la d’emprar un color de pell de disfressa"

Els patges conversen amb uns infants d'Igualada (ACN)

L’arribada del Dia de Reis ha tornat a posar sobre la taula la polèmica de l’anomenat blackface, és a dir, la pràctica de pintar els patges i reis amb pintura per a disfressar-los i simular que són negres. Molts municipis de Catalunya han posat fi a aquesta pràctica considerada racista, sumant-se a campanyes com #BaltasarDeVeritat o #StopBlackFace, però hi ha d’altres, com Igualada, que la mantenen apel·lant a la tradició.

La consellera d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat, Tània Verge, és una de les veus que reclama la fi del blackface. De fet, aquest dijous, quan s’han celebrat les cavalcades dels Reis Mags d’Orient, Verge ha demanat a través d’una publicació a X posar fi a les “tradicions racistes”: “La societat ha deixat enrere o revisat tradicions que eren masclistes. És l’hora de fer-ho també amb les tradicions que són racistes, com la d’emprar un color de pell de disfressa”, ha manifestat. Per la seva banda, el Sindicat de Manters de Barcelona també ha exigit la fi del blackface amb motiu de la nit de Reis.

En el cas d’Igualada, cavalcada que any rere any se situa al focus de la polèmica perquè tots els patges, inclòs el rei Baltasar, van pintats de negre, el portaveu de la Comissió dels Reis, Eduard Creus, ha explicat que és un tema que debaten internament i que, fruit del treball que han fet, enguany es veuran més patges blancs i rossos perquè “no només hi hagi patges negres”. Amb tot, Creus ha remarcat que la festa d’Igualada “no és racista”, sinó que és una tradició “que forma part del patrimoni de la ciutat”.

En canvi, des de col·lectius com Afroféminas, apunten que “retratar-se com algú d’una raça diferent no és només una representació d’una persona, sinó més aviat és usar el to de pell d’un altre com a disfressa”. A més, recorden que la majoria d’aquests patges i reis pintats de negre es maquillen amb llavis de color vermell ben grossos i es vesteixen amb  roba acolorida i llampant, fet que fa que “moltes idees i estereotips persisteixin avui dia gràcies a representacions com aquestes”.

“En general, aquests maquillatges són un intent deliberat de representar desdenyosament els negres com a extravagants, lletjos i grotescos, i la vestimenta llampant també serveix per ridiculitzar encara més els negres”, afirma Afroféminas en un article publicat al seu web, en el qual també recorda que el blackface “ofèn” i que “no és divertit”. Malgrat tot, la Comissió dels Reis d’Igualada assegura que mai han tingut la intenció d’humiliar o parodiar ningú, i apel·la a la dimensió històrica de la cavalcada per justificar que no es modifiqui.

La cavalcada d’Igualada és la més antiga de Catalunya, i se celebra des del 1895. Va ser declarada Festa Popular d’Interès Cultural el 2010 i Festa Patrimonial d’Interès Nacional el 2017, i actualment és candidata per esdevenir Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

(Visited 139 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari