Detenen vuit persones a Girona i Madrid en una operació contra una organització criminal de cria i venda de gossos

S'ha rescatat més d'un centenar d'animals i han trobat restes òssies d'exemplars morts i enterrats

Alguns dels cadells alliberats (ACN)

La Policia Nacional ha detingut persones a les províncies de Girona i Madrid i ha desarticulat una organització criminal dedicada a la importació, cria i venda il·legal de gossos. En la intervenció, s’han rescatat més d’un centenar d’animals i s’han localitzat restes òssies d’animals morts enterrats i medicació utilitzada per a la pràctica de l’eutanàsia en gossos i gats. Als arrestats els atribueixen els delictes de maltractament animal continuat, estafa, intrusisme professional, falsificació documental i pertinença a organització criminal.

En les quatre entrades i registres que han realitzat, s’han intervingut passaports i medicaments, a més de bloquejar comptes bancaris i dipòsits de la xarxa en quatre entitats financeres. La investigació per part del grup especialitzat en la lluita contra delictes contra el medi ambient de la Policia Nacional va començar després de rebre una informació sobre la possible existència de l’organització. La informació apuntava a una xarxa que importava gossos des de països de l’Europa de l’est i que, un cop a Espanya, es venien amb documentació falsa.

La policia va descobrir que l’organització adquiria els animals en “granges” d’Eslovàquia i Hungría; però també a través de criadors nacionals. Els animals que venien fora d’Espanya hi arribaven amuntegats en transport per carretera i en trajectes de més de 15 hores. A més, a les cartilles corresponents de cada animal hi havia alteracions, amb una edat inferior a la permesa i patien múltiples malalties que l’organització coneixia. Malgrat això, els emmagatzemava fins que eren venuts i, en moltes ocasions, no informaven al client de l’origen ni de l’estat dels animals.

Pel que fa als animals que adquirien en criadors nacionals, la xarxa contactava amb el criador i arribava a un acord. Un cop establerta una relació de confiança, li demanaven que avancés la data de naixement de l’animal a la cartilla i, fins i tot, li demanaven que els donés el document sense omplir. Un cop adquirien els animals, els feien arribar a diferents establiments de cria i comerç de Madrid i Catalunya. Mentre estaven als establiments, els animals eren sotmesos a diferents tractaments i vacunes i omplien les cartilles sanitàries. Per fer-ho comptaven amb veterinària de confiança, el segell de la qual utilitzaven per a altres tràmits com ara segellar vacunes, certificats de salut dels animals i, fins i tot, per adquirir medicaments pels quals calia prescripció mèdica. Això, al seu torn, donava un aspecte de legalitat als documents.

L’organització venia tots els animals disponibles, tant si estaven sans com si estaven malalts o incubant alguna malaltia contagiosa. Això provocava que moltes vegades els gossos morissin poc després de comprar-se. El primer contacte de venda el feien a través d’anuncis en plataformes de comerç electrònic o a través d’una web creada per l’organització. Després, el trasllat dels animals es feia sense autorització, en vehicles no habilitats i en llargs trajectes sense sortir i, fins i tot, sense menjar ni beure.

La xarxa, a més, els venia en diverses ocasions entregant una cartilla preparada per ells mateixos i presumptament falsejant tant l’edat de l’animal, com el seu estat de salut o la raça. A banda d’alliberar més d’un centenar d’animals, en els quatre registres realitzats van localitzar restes òssies d’animals morts, molta documentació que acreditava els fets il·lícits, cartilles veterinàries segellades sense omplir o medicació. També van intervenir 3.000 euros en efectiu i es van bloquejar diversos comptes bancaris.

En els últims sis mesos, s’han rescatat més de mig miler d’animals, sobretot cadells, en diferents operacions realitzades per tot Espanya.

(Visited 82 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari