Aragonès avisa Sánchez que la taula de diàleg no abordarà el finançament ni un nou Estatut

L'executiu català tindrà a finals de gener la proposta que enviaran al govern central per acabar amb el dèficit fiscal

    El president de la Generalitat, Pere Aragonès, durant l'entrevista amb l'ACN

    El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha avisat el cap del govern espanyol, Pedro Sánchez, que la taula de diàleg no abordarà ni una reforma del finançament per a Catalunya ni tampoc un nou Estatut: “No resoldran el conflicte”, ha argumentat en una entrevista a l’Agència Catalana de Notícies (ACN). Aragonès considera que qüestions com la fi del dèficit fiscal i un “finançament singular” s’han de tractar a la Comissió Bilateral entre la Generalitat i la Moncloa, i que “la taula de negociació és per resoldre el conflicte, que no es resol amb un acord de finançament”.

    El cap de l’executiu català ha reiterat que la taula de diàleg ha de servir només per abordar el conflicte polític i que, per tant, n’ha de quedar fora qualsevol altra proposta, ja sigui per acabar amb el dèficit fiscal o per reformar l’Estatut. Són opcions que “no permeten votar la independència”, ha assenyalat el president de la Generalitat, que insisteix que, en tot cas, s’han de tractar a la Comissió Bilateral, tal com ja preveu l’Estatut.

    “M’agradaria separar les negociacions. Hem de diferenciar de manera molt clara el que és la resolució del conflicte polític amb altres debats també importantíssims. Són dues qüestions absolutament separades”, ha justificat Aragonès, que ha destacat que la seva proposta a la taula de negociació amb l’Estat serà l’autodeterminació.

    Un dèficit fiscal “insuportable”

    El president català ha definit el dèficit fiscal com a “insuportable”, però ha assenyalat que, encara que s’hi posi punt final, no es resoldrà la qüestió política. Aragonès ha subratllat que el més “rellevant” és acabar amb l’anomalia que Catalunya sigui el tercer territori que més aporta a l’Estat, però el 10è en rebre’n. Així, considera que les formalitats institucionals per establir un finançament singular, i com aquest es forma i s’articula és del tot “secundari”. El que és “important” és “la substància”, acabar amb aquest “sobreesforç” fiscal i centrar el debat en els beneficis per a la ciutadania, ha defensat el cap de l’executiu català.

    En aquest sentit, Aragonès espera rebre la proposta de finançament singular de la consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas Guix, entre finals de gener i principis de febrer, una proposta perquè Catalunya recapti tots els impostos propis de la Generalitat. El president de la Generalitat ha recordat que no només el País Basc i Navarra gaudeixen d’un finançament específic, sinó que també hi ha d’altres règims especials com el balear o el canari: “Prioritzarem una solució per a Catalunya, no entrarem en com s’han de finançar altres territoris amb una modificació de la Llei Orgànica de Finançament de les Comunitats Autònomes (LOFCA)”, ha avisat.

    Finalment, sobre l’acord pel traspàs de Rodalies, Aragonès sustenta que als Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) del 2024 s’hi ha de preveure les partides del servei ferroviari que haurà d’assumir la Generalitat en virtut del traspàs. A més, el president considera que hi ha “temps de sobres” per culminar el traspàs durant aquesta legislatura espanyola.

    (Visited 71 times, 1 visits today)

    avui destaquem

    Feu un comentari