Save the Children alerta que el 23% dels infants catalans viuen en famílies desnonades o en risc de ser-ho

L'habitatge, la inflació, l'atur i les prestacions socials no cobrades són les principals causes de desigualtat

Pobresa energètica
Pobresa energètica

Gairebé una quarta part dels infants catalans viuen en famílies que han estat desnonats de casa seva o estan en risc de ser-ho, segons difon l’ACN a partir d’una enquesta de Save the Children a 200 famílies amb 440 infants a càrrec sobre qüestions com l’habitatge, l’ocupació, l’alimentació o l’educació.

En el cas de Catalunya, l’habitatge continua sent una de les causes principals de desigualtat i exclusió social, juntament amb la inflació, l’atur, la falta de nivell educatiu o el fet de no cobrar algunes prestacions socials.

Una de cada tres famílies enquestades viuen en cases en condicions inadequades i el 60% no pot mantenir la llar a una temperatura adient. Les famílies dediquen la meitat de la despesa familiar a habitatge i això els obliga a triar entre menjar o pagar el lloguer, reflecteix l’enquesta.

De fet, almenys un 9% d’aquestes famílies resideixen en habitatges ocupats il·legalment o en risc de desnonament imminent, la dada més preocupant d’entre tots els territoris analitzats i el doble que la mitjana espanyola.

Aquesta situació fa que un de cada quatre infants (23%) visquin en famílies que han estat o estan afectades per un desnonament. En els casos de les famílies monoparentals, en concret, aquesta dada augmenta fins al 37%.

L’augment del preu dels aliments entre el 2022 i el 2023 va ser d’un 16,5%. Aquest fet ha suposat un canvi d’hàbits en les famílies enquestades per Save the Children. En el 68% dels casos, tots els membres han hagut de disminuir el consum de determinats productes per aquest motiu.

D’altra banda, el 40% de les famílies enquestades a Catalunya han sol·licitat l’Ingrés Mínim Vital (IMV). No obstant això, només un 14% en són perceptores, la taxa més baixa de tots els territoris analitzats a escala espanyola. Hi ha famílies que, tot i complir els requisits per sol·licitar l’IMV, no el van demanar. Aquest fenomen afecta en grau més alt a les famílies residents a Catalunya (39%), afegeix la mateixa informació.

(Visited 63 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari