La inflació a Catalunya baixa tres dècimes al novembre, fins al 3,1%

El preu dels aliments modera la pujada, però continuen sent un 8,4% més cars

Una clienta compra pomes en una gran superfície (Laura Busquets, ACN)

La variació anual de l’Índex de Preus al Consum (IPC) a Catalunya s’ha situat al 3,1% al novembre, tres dècimes menys que a l’octubre, segons les dades publicades aquest dijous per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). D’aquesta manera, la inflació confirma una moderació respecte a la variació anual de fa un any, que encara se situava en un 6,4%.

Els aliments han moderat la pujada de preus, però són encara un 8,4% més cars que fa un any, una dècima més que el mes passat, mentre que les begudes no alcohòliques pugen un 7% (2,2 punts menys que el mes anterior) i les alcohòliques s’encareixen dues dècimes, fins al 8,1%. Pel que fa al cistell de la compra, es continua disparant el preu de l’oli i greixos, amb un 45,8%, 2,4 punts més que al novembre.

També puja el preu de carn d’ovella, amb un 10,5% (dos punts més que a l’octubre) i la de porcí, un 11,7%, (1,8 punts menys). Els llegums i les hortalisses s’enfilen un 14,1% davant el 2,3% de l’octubre, mentre que el sucre modera el seu creixement fins a l’11,4%, 9,7 punts menys que el mes anterior.

Els preus en el transport van pujar un 1,1% davant del 2,3% de l’octubre per la caiguda dels carburants i combustibles. De fet, l’INE destaca el descens del 17,8% de l’electricitat, el gas i altres combustibles.

La inflació també baixa al conjunt d’Espanya

Al conjunt de tot Espanya, la taxa anual de l’IPC al novembre s’ha situat en el 3,2%, tres dècimes menys que el mes anterior, confirmant així les dades que l’INE va avançar a finals del mes passat. Per comunitats autònomes, la inflació anual ha caigut en 13 comunitats, encapçalades per la Regió de Múrcia, Cantàbria i Canàries, amb mig punt totes elles. D’altra banda, l’únic increment ha sigut a l’Aragó, concretament de dues dècimes, fins al 2,7%.

Pel que fa a la inflació subjacent, que no té en compte els aliments no elaborats ni els productes energètics, ha caigut set dècimes, fins al 4,5%.

(Visited 56 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari