Pedro Sánchez diu que si el PP hagués pogut pactar amb Junts la investidura de Feijóo “hauria aprovat la llei d’amnistia”

El president admet que veu "anormal" el fet que hi hagi quatre taules i verificadors diferents amb ERC i Junts

Pedro Sánchez

El president del govern central, el socialista Pedro Sánchez, ha defensat aquest dijous la llei d’amnistia com una norma que “encarna perfectament els valors de la Constitució” i que servirà per “superar contenciosos” i “retornar al sistema polític, actors que n’estaven fora”. En aquest sentit, ha assegurat que està convençut que si el PP no hagués necessitat el suport de Vox per intentar la investidura del popular, Alberto Núñez Feijóo, i pogués pactar amb Junts “hauria aprovat la llei d’amnistia”.

Pedro Sánchez ha insistit, un cop més, en que considera “anormal” que hi hagi quatre taules de diàleg, “dues amb ERC i dues amb Junts” i verificadors diferents per a cada formació, però ha insistit que tot plegat permetrà “recuperar un debat normalitzat” sobre el model territorial.

El president Sánchez ha fet aquestes manifestacions en una entrevista a Antena 3 on ha defensat l’amnistia des de tots els vessants, però on també ha admès que ha hagut de fer “de la necessitat virtut” perquè hi hagi un govern progressista a España.

Així ha recordat que la transició es va construir sobre una llei d’amnistia que, com ara, va permetre canalitzar els esforços en dur a terme les transformacions que necessitava el pais. “Entenc que hi ha ciutadans que tenen recels, però gràcies a les excepcions a la norma la democràcia es va obrir camí fa quaranta-cinc anys” i, amb l’acció del seu govern “la situació a Catalunya ha millorat”.

Sánchez també ha recordat que l’expresident del govern central, el popular José María Aznar, va signar 1.400 indults en un sol dia i es va reunir amb ETA a Suïssa, i que a Europa hi ha hagut 50 amnisties des de la Segona Guerra Mundial que han tingut efectes beneficiosos per a la prosperitat.”Estem parlant no només de qüestions normatives, sinó també de valors”, perquè “els conflictes polítics s’han de superar des de la política, no des de la judicialització de la política”, ha dit.

També ha negat que l’amnistia impliqui que l’Estat es retracta del que va fer a partir del 2017. “Amnistiar és perdonar”, però “no és cert que sigui admetre que l’Estat s’ha equivocat” perquè la llei fa “una reivindicació de la Constitució i la democràcia espanyola” i el que fa és “retornar al sistema polític, actors que n’estaven fora”.

En aquest marc, ha recordat que “ningú exigeix” a les formacions independentistes o a l’expresident català Carles Puigdemont que “oblidin o abandonin” els seus objectius polítics.”La clau està en el fet que es garanteixi a convivència i el marc constitucional”, i “el que hem de fer ara és superar allò i mirar al futur”.

(Visited 74 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari