Sánchez avança que les trobades amb ERC tindran un verificador diferent

El president del govern central defensa que l'amnistia "enfortirà la democràcia espanyola"

El president del govern central, Pedro Sánchez, ha afirmat en una entrevista a la Cadena SER que la reunió d’aquest dissabte entre el PSOE i Junts a Ginebra és “la primera de moltes reunions que tindrem dins i fora d’Espanya”. En aquesta trobada, ha dit, les dues formacions van parlar de “la metodologia de treball” i van acordar la persona del verificador, el salvadorenc Francisco Galindo, que és un actor que “facilita el procés” d’assolir acords.

Pedro Sánchez ha destacat que també hi haurà reunions amb ERC, tot i que el verificador “en principi no serà el mateix”. També ha reiterat que el seu govern actuarà sempre dins del marc de la Constitució, i “quan hi hagi acords es donaran a conèixer a l’opinió pública”.

Sánchez ha justificat que la negociació es dugui a terme fora d’Espanya pel fet que “algun dels actors no viuen a Espanya, sinó a Brussel·les”, en referència a l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont. També ha defensat la necessitat de “discreció” i ha insistit que els ciutadans coneixeran el contingut dels acords.

L’amnistia, ha dit, és una mesura que “enfortirà la democràcia espanyola” perquè a mitjà termini suposa la reincorporació de formacions fins ara “alienes al sistema polític espanyol”.

Recorda que el govern d’Aznar es va reunir amb ETA
Sánchez ha afirmat que està “sorprès” de la reacció de la dreta, i ha recordat que el govern del popular José María Aznar, en l’àmbit de govern i no de partit, es va reunir en secret amb ETA a Suïssa “per resoldre una violència que danyava la nostra democràcia”.

La dreta, ha afirmat, utilitza “els mateixos arguments” que amb els indults, però ja no qüestiona els efectes benèfics d’aquella decisió per a l’estabilització. “Aquest és un pas que enfortirà la democràcia espanyola. No ho veurem a curt termini, però sí a mitjà termini”, i “crec que el conjunt de la societat espanyola se’n beneficiarà”.

L’amnistia no suposa “posar la memòria a zero”
Segons el president del govern central, l’amnistia, igual que els indults, “suposa posar el comptador a zero” i és una manera de “tornar al punt d’abans del 2017, on ens vam separar”, però “no és posar la memòria a zero”, perquè “tots hem d’extreure lliçons” del que va passar.

Preguntat per si Carles Puigdemont ha de respondre o no davant la Justícia ha afirmat que ara “el més rellevant és que entre tots aconseguim superar el 2017”.

El 70% dels catalans, a favor de l’amnistia
Sánchez ha comentat l’enquesta de Grupo Prisa que apunta que una àmplia majoria dels espanyols rebutja l’amnistia. El president espanyol ha recordat que la mateixa enquesta apunta que un 70% dels catalans està a favor de la mesura.

Sánchez ha afirmat que “si la societat catalana ho està demanant, la política espanyola ha d’obrir les portes per superar aquest debat”, i que “als ciutadans que viuen fora de Catalunya, o de dins i tenen dubtes, els dic que mirin els efectes balsàmics dels indults”.

“No tenia pensat” fer aquest pas
Un cop més, Sánchez ha admès que l’amnistia no era la seva primera opció per resoldre el conflicte a Catalunya. “Jo no tenia pensat fer una amnistia com a següent pas, però el 23-J va propiciar un escenari que va fer que les forces adoptéssim aquesta decisió”.

Segons el president del govern central, les motivacions “són que hi hagués un govern progressista i seguir una política coherent amb la normalització i estabilització a Catalunya”.

(Visited 70 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari