Presidència va donar 124.000 euros a la Plataforma per la Llengua el 6 de novembre

L’entitat, que oculta des de fa tres anys els seus ingressos per subvencions, ha rebut 2,6 milions d’euros de la Generalitat des del 2019

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, a una paradeta de la Plataforma per la Llengua, el passat Sant Jordi

El departament de Presidència de la Generalitat va concedir una subvenció a fons perdut de 124.000 euros a la Plataforma per la Llengua, el passat sis de novembre. Tot i que al portal de Transparència de la Generalitat consta com una “subvenció i lliurament dinerari sense contraprestació” també s’hi especifica que aquest ajut és per al “finançament del concurs Tísner, premis SAGA, incidència en la legislació i diverses campanyes de la Plataforma per la Llengua durant l’any 2023”.

En la informació apareguda al portal de Transparència no s’hi especifica en què consisteix la “incidència en la legislació” que se subvenciona a fons perdut a aquesta entitats. El concurs Tísner “permet als alumnes de 10 i 11 anys, de tot el domini lingüístic, crear jocs mentre treballen aspectes de la llengua, la literatura, la cultura o les tradicions catalanes”, segons s’explica al web de la Plataforma. Aquest concurs ha convocat la seva novena edició i les escoles interessades s’hi poden inscriure fins el 15 de desembre.

Els premis SAGA es concedeixen al Saló del Gaming, que celebrarà la seva segona edició els propers dies 1, 2 i 3 de desembre al recinte de la Farga de L’Hospitalet. Aquest Saló promociona els vídeojocs en català i premia els que es considera millors. Al portal d’aquest Saló s’especifica que “aquests premis són atorgats per les principals autoritats del Govern de la Generalitat de Catalunya (Presidència, Conselleria de Cultura i Conselleria d’Empresa)”.

Aquesta subvenció no apareix en el portal de Transparència de la Plataforma de la Llengua, entitat que s’autodefineix com “L’ONG del català”. La informació sobre les subvencions i convenis que rep i firma s’atura l’any 2020. Des d’aleshores no hi apareix cap apunt sobre aquestes subvencions i els convenis signats amb la Generalitat. El 2020 hi consten dues subvencions a fons perdut concedides per l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural (OSIC) del Departament de Cultura de la Generalitat. La primera, concedida mitjançant un acord del Consell d’Administració de l’OSIC datat el 16 de setembre del 2020, era de 135.000 euros. La segona, adoptada pel mateix Consell el 13 d’octubre d’aquell any, va ser de 625.000 euros. En total, doncs, aquell any, el Departament de Cultura va donar 760.000 euros a l’autoanomenada ONG del català. El Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) n’hi va donar uns altres 40.500, amb la qual cosa els diners ingressats per aquesta plataforma procedents de la Generalitat van superar els 800.000 euros. Al registre de subvencions de la Generalitat hi consten ajuts a la Plataforma per la Llengua per valor de 2.656.000 euros, des de l’any 2019 fins ara.

Les dades més recents dels moviments econòmics d’aquesta entitat figuren en la Memòria del 2022. Els pressupostos de l’any passat van ser d’uns ingressos i despeses de 4.168.281,36 euros. Els ingressos van procedir de les subvencions, que van ascendir a 976.882 euros; els serveis i donatius, que van ser de 463.829,36 euros i les quotes dels socis, que es van aportar 2.727.570 euros. En aquesta Memòria s’assegurava que l’entitat té 25.915 socis.

(Visited 129 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari