Citizen Lab es nega a compartir amb la Generalitat les dades amb que justifica el seu ‘CatalanGate’

Tomàs Roy, director de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, reconeix al Parlament que el col•lectiu canadenc que va denunciar l’espionatge amb Pegasus manté l’opacitat absoluta sobre la seva investigació

Tomàs Roy, director del Centre de Ciberseguretat de Catalunya, al Parlament, en la sessió on va reconèixer que Citizen Lab li nega informació al govern

Citizen Lab, el col·lectiu canadenc que va publicar l’informe CatalanGate, coordinat per l’activista independentista Elies Campo, es nega sistemàticament a compartir la informació gràcies a la qual va arribar a la conclusió que 65 telèfons i dispositius digitals de persones partidàries de la independència de Catalunya van ser espiats durant uns anys amb els programaris maliciosos Pegasus i Candiru. Fins ara se sabia que Citizen Lab, emparada per la Universitat de Toronto al qual està adscrit, es negava a que les dades que justificaven les seves conclusions fossin analitzades per experts independents, però aquest divendres 3 de novembre el director de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, Tomàs Roy, va confessar, en una compareixença a la Comissió Pegasus del Parlament, que aquest bloqueig informatiu ha afectat també el propi govern de la Generalitat.

Sorprenentment, malgrat la negativa de Citizen Lab, entitat que dirigeix Ronald Deibert, a permetre que l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya conegués les explicacions científiques que avalen el CatalanGate, el director d’aquest departament del govern de la Generalitat, va dir en la seva compareixença al Parlament que havia cooperat amb l’equip canadenc i que li confereix una “credibilitat total”. Roy va explicar, a més, que l’Agència de Ciberseguretat havia après a fer les seves recerques relacionades amb l’espionatge amb Pegasus gràcies als consells i ajut de Citizen Lab i Amnistia Internacional, organització que col·labora amb l’equip de Deibert.

Tant Citizen Lab com la Universitat de Toronto han impedit que un equip d’experts analitzi les dades i investigacions que van donar cos al CatalanGate. Aquest requeriment li han fet tècnics en ciberseguretat i noves tecnologies i centenars d’acadèmics de diverses universitats espanyoles. Qui més ha insistit en aquesta sol·licitud és el professor de la Universitat Nacional d’Educació a Distància (UNED) José Javier Olivas. Olivas vol accedir a la forma com Citizen Lab va elaborar el seu CatalanGate i, també, a com es finança. El col·lectiu canadenc es nega a publicar-ho, tot i que és insòlit que un departament universitari d’un país democràtic, es comporti així.

Olivas ha aconseguit, finalment, que la Comissaria per a la Informació i la protecció de la vida privada de l’estat canadenc d’Ontario nomeni un mediador perquè resolgui la seva petició que es faci públic quines persones, entitats i empreses financen el funcionament i les investigacions de Citizen Lab. La negativa reiterada d’aquest col·lectiu a la transparència en aquesta qüestió avala les sospites que la investigació del CatalanGate va ser finançada pels propis independentistes que s’han presentat com a víctimes de l’espionatge.

(Visited 186 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari