Per què la UEFA adverteix Laporta que la Superlliga li pot sortir molt cara?

Joan Laporta

Des que Joan Laporta ha tornat a la presidència del FC Barcelona i Pere Lluís Mellado ha estat novament nomenat responsable de l’àrea jurídica, els revessos legals s’acumulen a la porta del despatx. Aquesta mateixa setmana el club ha estat multat amb mig milió per la UEFA a causa de la presentació irregular dels comptes del 2022, en un altre intent per quadrar-los per fer creure a l’organisme europeu que el seu fair play financer està dins dels paràmetres.

La sanció, imposada per Cambra d’Apel·lacions de l’Òrgan de Control Financer dels Clubs de la UEFA (CFCB) és la ratificació de la decisió en primera instància de la Sala Primera del CFCB adoptada el 13 de juliol de 2023 per declarar-ne de forma errònia beneficis per l’alienació d’actius intangibles a l’exercici 2022.

Dit d’una altra manera, pel mal ús de les palanques al tancament de l’exercici 2021-22, deficitari a causa d’una minoració dels ingressos i un augment de les despeses, aquesta és una constant del laportisme en qualsevol circumstància i època. La UEFA, a diferència de LaLiga, que li va donar per bona la partida de 230 milions per la venda del 10% dels drets de televisió a l’últim moment del tancament d’aquest exercici, considera que aquesta ‘alienació d’actius intangibles (diferents de les transferències de jugadors)’ no constitueix un ingrés rellevant segons la normativa.

Per a la UEFA això és dòping financer, el mateix truc barat dels clubs-estat com el PSG, el City i algun més de la Premier, que generen ingressos més que qüestionables per patrocinis a la carta i pagats per empreses que sovint formen part de holding empresarial dels propietaris.

Al Barça de Laporta es tracta d’avançar ingressos de futur, en aquest cas a restar dels drets de TV de la Lliga durant vint-i-cinc anys, de manera que a la pràctica és un empobriment, una reducció dels recursos i un llast que, a més, és susceptible de ser castigat per la UEFA, que ho considera una mala praxi, no tant pel moviment comptable, que autoritzaria si el benefici s’hagués destinat a millores el balanç restant deute, com per haver-lo dedicat íntegrament a ampliar falsament el seu marge salarial real per poder fitxar.

No costa imaginar, en el cas que la Superlliga produís un ingrés de centenars de milions a la caixa del Barça, que la UEFA reaccionària, a més de multes elevadíssimes, amb càstigs molt més severs. Probablement sigui un avís. La UEFA també pot jugar en qualsevol moment la carta del cas Negreira. Compte.

(Visited 764 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari