Llum verda dels 27 al desbloqueig de 93.000 MEUR en ajudes per a Espanya

Els ministres de finances de la UE donen el vistiplau a l'addenda del pla de recuperació

Nadia Calviño

Els ministres de finances dels 27 estats membres de la Unió Europea han donat aquest dimarts el vistiplau a l’última formalitat que quedava perquè Espanya pogués accedir a més de 93.000 milions d’euros en préstecs i subvencions fins al 2026, l’addenda del pla de recuperació.

Espanya, així doncs, disposarà de més de 10.000 milions d’euros en ajudes directes i fins a 83.000 milions d’euros en préstecs en condicions favorables per impulsar sobretot la transició verda -un 40% de la inversió del pla es destina a aquesta partida- i la transformació digital, i actuar en àmbits com l’habitatge o la recerca.

Amb aquesta suma, el pla de recuperació espanyol ascendeix a 163.000 milions d’euros, dels quals 83.000 fan referència a préstecs en condicions favorables i 80.000 a ajudes directes no reemborsables.

La decisió arriba dues setmanes després que la Comissió Europea acceptés les modificacions proposades pel govern espanyol, les quals responen a una sèrie de “circumstàncies objectives” com ara l’increment de preus o els problemes de subministrament derivats de la guerra d’Ucraïna, fets que l’executiu espanyol va qualificar “d’imprevisibles” i que impossibilitaven la posada en marxa d’algunes parts del pla.

Entre els canvis més significatius hi figura la no aplicació d’un pagament per l’ús de les autopistes. En el pla modificat, Espanya es compromet a implementar mesures per fomentar el transport ferroviari per compensar-ho.

En la mateixa reunió, celebrada a Luxemburg, els 27 també han donat llum verda a les estratègies renovades de la República Txeca, els Països Baixos, Portugal i Eslovènia.

(Visited 23 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari