TV3 usa la imatge i la veu de Toni Cruanyes per fer campanya pel traspàs de Rodalies

'APM?' difon un video que simula un TN burlant-se de la puntualitat del servei tres dies després que aquest informatiu ocultés la crítica dels maquinistes pel servei deficient de FGC

Missatge penjat a la xarxa X per 'APM?' el 14 d'octubre utilitzant la imatge i la veu de Toni Cruanyes per desprestigiar Rodalies

El programa APM? de TV3 va difondre aquest dissabte 14 d’octubre a la xarxa X un vídeo en què s’utilitzava la imatge i la veu del presentador del Telenotícies vespre, Toni Cruanyes, per sumar-se a la campanya del govern de la Generalitat i els partits independentistes que reclama el traspàs del servei de Rodalies a l’administració catalana. El vídeo, d’un 1 minut i 19 segons de durada, comença amb la careta d’entrada del TN i l’aparició de Cruanyes dient “i ara una bona notícia”. Tot seguit, i mentre a la pantalla es veu un tren de Rodalies arribant a una estació s’escolta la seva veu dient: “avui, un tren de Rodalies ha circulat amb puntualitat”.

El vídeo, que la tarda de diumenge, havia tingut unes 150.000 visites, afirma que un tren de la R2 Sud de Rodalies que uneix l’estació de França amb Sant Vicenç de Calders havia arribat amb puntualitat i que és el primer que ho fa des de que es va crear el servei, el 1978. En un quadre que apareix en pantalla es llegeix que, entre 1978 i 2023, han arribat 12.560.987 trens amb retard i només 1 ha estat puntual.

La broma continua assegurant que els passatgers, que estaven esperant el tren de les 7 de la tarda des de feia dos dies, van mostrar el seu desconcert en veure que entrava el que arribava puntual. I afegeix que la majoria de passatgers no van pujar-hi perquè no se’n fiaven i creien que era una broma o un simulacre. Abans d’acabar el gag, i amb unes imatges de la reunió recent entre la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, i la consellera de Territori, Ester Capella, s’escola una veu en off que diu que “ el govern central s’ha disculpat per aquest fet que han considerat gravíssim i ha assegurat al govern de la Generalitat que no es tornarà a repetir mai més “. Per tancar el vídeo, l’APM? recupera la careta del TN.

No és el primer cop que l’APM? utilitza la imatge d’un presentador destacat de TV3 en un gag sobre Rodalies. Ho va fer el 2011, fent servir la de Xavi Coral per parlar de la posada en marxa del web en què el govern de la Generalitat donava a conèixer els horaris del servei ferroviari. En aquella ocasió era evident que s’havia extret la intervenció del presentador d’un vídeo emès anteriorment per TV3. En el vídeo que ha difós @tv3.cat aquest dissabte, o és Cruanyes qui pronuncia la frase “avui, un tren de Rodalies ha circulat amb puntualitat” o està elaborada de forma que ningú no diria que no és la seva veu.

El programa APM? s’emet actualment els diumenges a les 13:50 hores. Aquest diumenge, però, no es va emetre. Tot i que al perfil a la xarxa X del programa es va anunciar pocs minuts abans que era a punt de començar, TV3 va penjar un post a les 13:41 anunciant que s’havia suspès per l’emissió conjunta amb el canal 324 d’informació sobre la guerra Hamas-Israel. No se sap, doncs, si el gag protagonitzat per Toni Cruanyes contra Rodalies estava inclòs en el programa que estava previst emetre ahir.

TV3 està embrancada en el suport a la campanya independentista perquè el govern espanyol traspassi íntegrament al català el servei de Rodalies. Aquesta és una de les reclamacions que exigeix ERC al PSOE per votar a favor de Pedro Sánchez en la sessió d’investidura com a president del govern a la que es presentarà els propers dies. TV3 destaca sistemàticament qualsevol incidència a Rodalies i oculta totes les que pateix Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, que depèn del Departament de Territori. Tres dies abans que Cruanyes aparegués al vídeo de burla de Rodalies no va incloure al seu TN la notícia que el sindicat de maquinistes SEMAF, que representa el 95% dels conductors de tren, va denunciar en un comunicat els retards, incidències i queixes dels usuaris dels Ferrocarrils de la Generalitat.

APM? és un programa realitzat per la productora Alguna pregunta, propietat del periodista Antoni Bassas. L’any que ve en farà vint que es va estrenar a TV3. La Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) ha pagat 1.218.855,56 euros per la seva emissió durant la temporada 2022-2023.

(Visited 276 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari