Unió de Pagesos alerta de pèrdues del 60% al 90% en el cultiu d’oliva

El sindicat reclama ajuts per als oleïcultors i que els preus no caiguin per sota del cost

Roda de premsa d'Unió de Pagesos

Foto: UP

Unió de Pagesos (UP) ha previst aquest dimecres pèrdues en la collita d’oliva entre un 60% i un 90% per la sequera. Els cultius de secà, que representen gairebé el 85% del sector, són els més afectats, recull l’ACN, i en zones com la Terra Alta i la Ribera d’Ebre, l’Alt Camp, el Penedès i les Garrigues les pèrdues poden arribar a la pràctica totalitat de la collita.

Els pagesos han insistit que l’increment de preus de l’oli al consumidor no reverteix en el productor, que fa dècades que cobra l’oliva per sota del cost de cultivar-la: entre els 0,30 i 0,50 euros per quilo, segons la mateixa informació. “Per la continuïtat del sector, ens podríem adaptar una mica i que no tornin a caure per sota preus de cost“, ha reivindicat Jordi Pascual, responsable nacional del sector de l’oli d’UP.

A Catalunya hi ha 83.000 hectàrees d’olivers de secà i 21.000 hectàrees amb rec de suport, segons dades del Departament d’Acció Climàtica difoses pel sindicat. En una campanya normal, es produeixen unes 33.000 tones d’oli. L’any passat la producció es va reduir fins a les 16.000 tones d’oli, però segons Unió de Pagesos enguany “no superaran les 7.000”.

El sindicat ha reclamat ajuts perquè els oleïcultors puguin afrontar les pèrdues produïdes per la sequera, com ja s’ha fet amb els cereals, els fruits secs i la fruita dolça. Tot i assenyalar que les darreres precipitacions han “reverdit paisatges i olivers”, els productors temen que si no plou les pròximes setmanes i mesos, també es pot veure “compromesa” la campanya següent.

(Visited 21 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari