El Tribunal Constitucional avala que el Poder Judicial en funcions no nomeni jutges

La sentència recorda que la Constitució estableix un termini màxim de 5 anys de mandat per als vocals

Tribunal Constitucional

El Tribunal Constitucional (TC) ha desestimat per set vots contra quatre els recursos que el PP i Vox van presentar contra la reforma de la Llei del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) que impedeix a aquest organisme fer nomenaments mentre continuï amb el mandat caducat. La majoria progressista ha avalat la resolució de la ponent María Luisa Balaguer, mentre que els magistrats conservadors Ricardo Enríquez, Enrique Arnaldo, César Tolosa i Concepción Espejel han anunciat un vot particular. La sentència recorda que la Constitució estableix clarament un límit de cinc anys en els mandats dels vocals del CGPJ que en aquest moment no s’està complint pel bloqueig del PP.

La decisió del Tribunal Constitucional suposa un revés per a les dues formacions conservadores, que havien recorregut la reforma impulsada el 2021 pel govern espanyol per impedir que el CGPJ continuï nomenant càrrecs amb el mandat caducat, amb l’objectiu de forçar-ne la renovació. El PP bloqueja la reforma del CGPJ, que té majoria conservadora, des del 2018.

La resolució recorda que l’article 122 de la Constitució permet que el Congrés dels Diputats reguli la llei del CGPJ, i destaca que el text constitucional sí que estableix una durada màxima de cinc dels mandats dels vocals de l’òrgan de govern dels jutges que no s’està complint. En aquest sentit, la sentència recorda que la Constitució no preveu en cap cas “una pròrroga indeterminada” del mandat dels vocals.

(Visited 25 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari