ERC i Junts pacten condicionar la investidura de Sánchez a què es comprometi amb un referèndum

La cambra catalana també aprova l'acord dels tres partits independentistes sobre l'amnistia

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el líder del PSC, Salvador Illa, al Parlament (ACN)

El Parlament s’ha pronunciat aquest divendres a favor de l’amnistia i l’autodeterminació enmig de les negociacions per a la investidura com a president del govern central del líder del PSOE, Pedro Sánchez, negociacions que es preveuen que s’intensifiquin a partir d’avui després del fracàs definitiu de la investidura del líder del PP, Alberto Núñez Feijóo. En aquest sentit, el Parlament ha aprovat el text pactat entre ERC i Junts que condiciona la investidura de Sánchez, a un compromís de “treballar per fer efectives les condicions per a un referèndum”. La CUP s’hi ha abstingut mentre que la resta de grups parlamentaris hi han votat en contra.

La cambra catalana també ha aprovat l’acord dels tres partits independentistes sobre l’amnistia per als represaliats “per motius polítics”. En aquest cas, els comuns hi han votat a favor. En canvi, el PSC, tal com ja havia avançat, ha votat en contra de totes les propostes de resolució sobre referèndum i amnistia, i només ha votat a favor de la seva que apostava pel diàleg en el marc de la Constitució.

El text pactat entre ERC i Junts sobre un referèndum que ha avalat el Parlament referma la defensa de l’exercici del dret a l’autodeterminació, és a dir, que Catalunya pugui decidir el seu futur col·lectiu a través d’una consulta popular. “D’aquesta manera, el mandat que va sortir del referèndum de l’1-O del 2017 podrà ser substituït per un nou referèndum acordat amb l’Estat”, afegeix la proposta de resolució aprovada. En aquest sentit, insta el govern de la Generalitat  a fer “les accions oportunes per fer-lo realitat”.

El ple del Parlament també s’ha pronunciat a favor que les forces polítiques catalanes amb representació al Congrés dels Diputats “no donin suport a una investidura d’un futur govern espanyol que no es comprometi a treballar per fer efectives les condicions per a la celebració del referèndum”. La CUP, que no havia signat el text pactat entre ERC i Junts, s’ha abstingut en la votació per tal de fer possible que s’aprovi. I, d’altra banda, el Parlament ha aprovat un dels punts del text presentat pels anticapitalistes que insten a continuar avançant cap a la “ruptura democràtica” iniciada l’1-O “teixint un marc de negociació internacional”.

Pel que fa a l’amnistia, els tres partits independentistes (ERC, Junts i CUP) han arribat a un acord que supera les iniciatives que havien registrat per separat i les discussions de les últimes hores. Els punts polèmics se centraven en qui ha de negociar l’amnistia amb l’Estat i a qui ha de beneficiar la mesura. Finalment, el text pactat insta el govern de la Generalitat i les institucions catalanes a “esforçar-se” per aprovar la llei d’amnistia. Així doncs, no només fa referència al govern català, com deia el text inicial d’ERC. Des de Junts volien que s’impliqués també als partits. I l’acord també fa referència, com volia la CUP, a la proposició de llei sobre amnistia que el Congrés no va admetre a tràmit.

Un altre punt polèmic era l’abast sobre qui ha de beneficiar l’amnistia i, finalment, el text aprovat estableix que han de ser les persones represaliades “per motius polítics”. ERC i la CUP interpreta que, amb aquest redactat, s’exclou la presidenta de Junts, Laura Borràs. El PSC ha votat en contra de totes les propostes que fan referència a referèndum i amnistia. I només ha votat a favor de la seva, que ha estat tombada. Els socialistes volien que s’aprovés un text que apostava per avançar mitjançant el diàleg pel camí del retrobament en el marc de la Constitució. Així mateix, la proposta de resolució també rebutjava “tota estratègia de confrontació i divisió”.

En canvi, s’ha aprovat un punt de la proposta presentada per En Comú Podem que aposta per un “nou acord polític” que sigui validat democràticament, és a dir, que un nou acord entre el govern català i el govern d’Espanya sigui votat a les urnes. I també s’ha aprovat una altra proposta d’ECP que insta les forces polítiques catalanes a utilitzar “totes les vies democràtiques” per impedir un govern PP-Vox que, segons apunten, seria una “greu amenaça” per a l’autogovern de Catalunya.

Vox, Cs i PPC en contra amnistia i autodeterminació
El Parlament també ha rebutjat totes les propostes de resolució de Vox, Cs i PPC que feien referència al conflicte polític i es pronunciaven en contra d’un referèndum i l’amnistia.Vox volia que Catalunya “retorni” la competència en Interior, Justícia, Salut i Educació i que es revoqui els nomenaments d’alts càrrecs “condemnats penalment o fugits de la justícia”.

Cs, al seu torn, pretenia constatar que “qualsevol modificació de l’statu quo constitucional” pertoca al conjunt d’Espanya. El grup liberal també proposava que es retiri la simbologia independentista de l’espai públic i que el Parlament “es comprometi amb el marc legal constitucional i estatutari i renunciï a qualsevol iniciativa que el situï al marge de les lleis democràtiques”. Cs ha decidit no participar de les votacions de les propostes de resolució que fan referència a autodeterminació i amnistia en senyal de protesta després que la Mesa hagi rebutjat la petició de reconsideració del seu grup i de Vox. Els dos grups consideren que els textos són inconstitucionals.

Per la seva banda, els populars pretenien que la cambra catalana rebutgés la “concessió de qualsevol mena d’amnistia o indult general sigui quin sigui el delicte comès”. I instava les forces polítiques a cercar acords d’estat per evitar que la societat espanyola es vegi sotmesa a “condicions il·legals”.

(Visited 58 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari