Adif descarta que un llamp causés la incidència de l’R2 Sud a Gavà el maig passat

Un informe apunta al trencament d'un fil de la catenària que va tocar un senyal metàl·lic i va causar una sobrecàrrega

  Caseta d'Adif a l'estació de Rodalies de Gavà (ACN)

  L’informe d’Adif arran de la incidència de Gavà que va deixar el servei de l’R2 Sud greument alterat el passat mes de maig descarta que la causa fos un llamp i ho atribueix al trencament d’un fil de la catenària i a la vandalització del sistema de terra que havia de protegir les instal·lacions. Concretament, el fil de contacte de la catenària va tocar un senyal metàl·lic i va provocar una sobrecàrrega elèctrica que va arribar a afectar el quadre d’enclavament perquè les preses de terra que l’havien de protegir estaven vandalitzades per un robatori, segons assenyala l’ens gestor d’infraestructures ferroviàries. Inicialment, es va apuntar que la causa la incidència podia ser un llamp.

  Adif apunta que el trencament d’un fil de la catenària no té importància i no acostuma a tenir repercussió en el servei ferroviari, sobretot si és en una via apartada, com va ser aquest cas. Tot i així, assenyala que la mala sort va fer que el cable toqués un senyal metàl·lic i que, a partir d’aquí, se sobreescalfés la resta del cablejat fins al quadre d’enclavament.

  El trencament del fil de la catenària va ser causat per l’absència d’una peça de la qual Adif no pot precisar-ne el motiu ja que podria ser per la vibració causada pel pas dels trens, per causes meteorològiques o problemes en el seu muntatge. Sense aquesta peça, es va provocar un sobreescalfament que va anar causant una degradació.

  Un altre factor que va ser determinant és que les preses de terra que han d’evitar les sobretensions sobre l’enclavament i que derivi en un incendi, com va passar al maig, estava “vandalitzada” en produir-s’hi un robatori que no es podia detectar automàticament quatre dies abans de l’incendi. La darrera revisió es va produir el 26 d’abril i la incidència va tenir lloc el dia 1 de maig.

  A conseqüència de l’incendi, la circulació de l’R2 sud va quedar greument afectada i durant unes tres setmanes hi van circular, de forma progressiva, un màxim de quatre trens per hora i sentit fins que el 20 de maig es va poder restablir el servei. Inicialment, Adif va apuntar que un llamp podria haver causat la incidència tot i que el Servei Meteorològic de Catalunya va certificar que l’1 de maig no hi havia hagut cap descàrrega a la zona propera a l’avaria.

  (Visited 42 times, 1 visits today)

  avui destaquem

  Feu un comentari