La Generalitat contradiu Adif: no va caure cap llamp a Gavà

Un informe de l’SMC concreta que no en va caure cap al Baix Llobregat el dilluns com apuntava el Ministeri

Caseta d'Adif a l'estació de Rodalies de Gavà (ACN)

Un informe del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) concreta que no va caure cap llamp a Gavà ni tampoc al Baix Llobregat el dilluns, com va apuntar el secretari general d’Infraestructures del Ministeri de Transports, Xavier Flores, com a causa de l’incendi que va provocar l’avaria de l’R2 sud.

Segons dades de la Xarxa de Detecció de Descàrregues Elèctriques atmosfèriques (XDDE) de l’SMC, les tempestes de l’1 de maig van produir llamps núvol-terra al Vallès Occidental, Maresme i al nord del Barcelonès, però no van afectar el Baix Llobregat i, per tant, no es van detectar llamps al municipi de Gavà ni al voltant.

En relació amb el dia 30 d’abril de 2023, les tempestes sí que van afectar la comarca del Baix Llobregat. El llamp més proper a l’estació de tren de Gavà es va registrar a uns 4,5 quilòmetres, al Prat de Llobregat. Tenint present la precisió en la localització del sistema, diu l’SMC, es descarta que hagués fet impacte al punt d’interès.

La Xarxa de Detecció de Descàrregues Elèctriques atmosfèriques del Servei Meteorològic de Catalunya detecta i localitza els llamps generats per les tempestes que tenen lloc a Catalunya al llarg de l’any. Aquestes deteccions permeten el monitoratge de l’activitat elèctrica atmosfèrica a temps real, i conjuntament amb les imatges radar, configuren l’eina bàsica per al seguiment de les situacions de perill meteorològic.

Actualment, la XDDE està formada per quatre detectors i per un sistema integrador que processa les dades rebudes del conjunt de detectors i genera els registres de llamps. Amb aquesta configuració, aquest sistema de teledetecció proporciona una bona cobertura a tot Catalunya, amb una precisió mitjana en la localització d’entre 500 metres i un quilòmetre.

(Visited 64 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari