El Congrés rebutja la primera investidura de Feijóo per 172 vots a favor i 178 en contra

El líder del PP aconsegueix els mateixos suports que quan va rebre l'encàrrec de la investidura: PP, Vox, UPN i CC

Alberto Núñez Feijóo

El Congrés dels Diputats ha rebutjat aquest dimecres en primera votació, on calia majoria absoluta, la investidura del líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, que s’ha quedat amb els 172 vots que tenia el dia que va rebre l’encàrrec del rei Felip VI, quatre per sota dels 176 necessaris. Feijóo ha rebut els suports del PP, Vox, UPN i CC, mentre que el PSOE, Podem, ERC, Junts, Bildu, PNB i BNG han votat en contra.

El líder del PP se sotmetrà a una nova votació aquest divendres, 29 de setembre. En aquest segon torn necessitaria majoria simple, més vots a favor que en contra, per a ser investit, però previsiblement es quedarà amb els mateixos suports.

El Congrés posa punt final d’aquesta manera a un debat que tenia un resultat anunciat i que només tindrà continuïtat divendres amb una sèrie d’intervencions breus, 10 minuts pel candidat i 5 per grup, abans d’una votació on, tret de sorpresa, Feijóo es quedarà amb els mateixos 172 vots.

La votació d’aquest dimecres ha engegat el calendari electoral. A partir del moment en què s’ha anunciat el resultat s’obre un termini de dos mesos, fins al 27 de novembre, per a una nova investidura. Si no s’arriba a aquesta data amb un nou president, es convocaran automàticament eleccions pel 14 de novembre.

La Moncloa preveu que el rei Felip VI convocarà per la setmana que ve una nova ronda de contactes, fet que podria donar peu a un encàrrec al socialista Pedro Sánchez i a la fixació d’una data. L’equip de Sánchez no apunta encara a cap data concreta, però l’encaix del calendari, tenint en compte que la princesa Leonor de Borbó jurarà la Constitució al Congrés el 31 d’octubre, apunten a la possibilitat que la investidura tingui lloc la penúltima setmana d’octubre.

El líder del PP ha aprofitat el debat per plantejar els eixos de la seva oposició a una eventual legislatura de Pedro Sánchez o de la campanya del PP en cas de noves eleccions. Feijóo ha centrat els seus discursos a expressar la seva ferma oposició a una suposada amnistia i plantejar mesures econòmiques, principalment rebaixes d’impostos.

El d’aquesta setmana ha estat un debat tens, especialment per la decisió del president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, de no participar en la sessió i deixar la rèplica en mans de l’exalcalde socialista de Valladolid, Oscar Puente.

Els socialistes van justificar la maniobra per la necessitat d’escenificar les contradiccions de Feijóo que, com Puente, no pot optar a governar tot i haver guanyat les últimes eleccions, L’exalcalde va fer un discurs dur i va advertir Feijóo que no trobarà “desertors” al PSOE per sumar els quatre vots que necessita.

ERC i Junts van reivindicar el referèndum d’autodeterminació en intervencions en català. El portaveu republicà, Gabriel Rufián, va recordar al PP que el “primer beneficiat” de l’amnistia serà l’Estat, i la portaveu de Junts, Miriam Nogueras, va advertir Sánchez que encara no existeixen les condicions per a un “acord històric” que desbloquegi la legislatura.

La vicepresidenta segona del govern espanyol en funcions i líder de Sumar, Yolanda Díaz, va fer com Sánchez i no va prendre la paraula. Va deixar les rèpliques a la seva portaveu, Marta Lois, i als dels comuns i el PCE, Aina Vidal i Enrique Santiago. No hi va haver espai per a Podem.

Aquest dimecres el PNB i Bildu han expressat també la seva oposició a Feijóo. La portaveu de Bildu, Mertxe Aizpurua, ha reclamat “valentia, prudència i ambició” a les forces que poden permetre un govern progressista. El portaveu del PNB, Aitor Esteban, li ha retret que no sigui un “home d’Estat” perquè planteja la resolució del conflicte des de l’òptica purament judicial i no té projecte per a la “realitat nacional basca i catalana”.

(Visited 87 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari