El PSC vol aclarir l’abast dels retards a Ferrocarrils de la Generalitat

El diputat Jordi Terrades pregunta a la consellera de Territori, Ester Capella, quants justificants han demanat els usuaris el 2023 per les incidències constants al servei

Cues dins i fora de les andanes de les estacions de FGC patides pels usuaris l'agost i els primers dies de setembre

“De moment 19 minuts esperant i no arriba… ni se l’escolta. Dos vegades aquesta setmana i una altra dijous passat… farta de justificants”, escrivia Laura, una usuària dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) a començaments d’any. A mesura que han passat els mesos, les sol·licituds de justificants per arribar tard a la feina o a classe degut a l’avaria d’un tren o una incidència a les línies de FGC han anat acumulant-se. Els mesos d’agost i les primeres setmanes de setembre han estat especialment caòtics al servei de Ferrocarrils de la Generalitat, coneguts popularment com “els catalans”. Això ha decidit Jordi Terrades, diputat socialista al Parlament de Catalunya, a demanar explicacions a la consellera de Territori, Ester Capella.

Les darreres setmanes, Terrades ha presentat diverses preguntes a la consellera, que haurà de contestar per escrit. L’última va entrar a la Mesa del Parlament el passat dimecres dia 20. El diputat socialista vol saber: “quants justificants per retards de les línies de FGC s’han demanat al llarg de l’any 2023?”. Entre les preguntes que ha fet s’inclou una que fa referència a les enormes cues que es van produir per accedir als autobusos substitutoris del servei que va quedar interromput l’11 d’agost entre les estacions de Sarrià i Tres Torres arran d’un accident en què un operari es va trencar una cama.

Aquesta setmana, dimarts i dimecres, es van produir retards a totes les grans línies que gestiona FGC: Barcelona-Vallès, Llobregat-Anoia i Lleida-La Pobla de Segur. A la línia Llobregat-Anoia hi va haver retards que l’empresa va reduir a 7 minuts mentre que els usuaris denunciaven, a la xarxa X, que eren ben bé de mitja hora. “On podem aconseguir el justificant de retard per la feina si no hi ha ningú a l’andana?”, va demanar Bàrbara, una passatgera de la línia afectada.  La pregunta la va formular a les 9:02 hores i un minut després l’empresa li contestava a X: “Bon dia. Pots sol·licitar-lo a l’adreça de correu electrònic [email protected]. Gràcies”. L’endemà, la usuària va escriure al migdia: “Disculpeu però ho vaig enviar ahir tan bon punt em veu contestar i encara no he rebut res. És normal?”. Un quart d’hora més tard, FGC contestava: “Bon dia Bàrbara! Passem avís per revisar-ho. Gràcies”.

Al web de Ferrocarrils de la Generalitat, hi ha un apartat dedicat a “justificants de retard” a l’àrea d’atenció al client. Hi apareixen dos arxius. Tots dos fan referència als “retards generalitzats” causats per l’accident del dia 11 d’agost. Un és per passatgers perjudicats de la Línia Barcelona-Vallès i l’altre pels de la L7 Avinguda Tibidabo d’aquesta mateixa línia.

De moment, Ester Capella no ha contestat per escrit cap de les preguntes que li ha formulat Jordi Terrades. Les incidències i queixes es succeeixen cada dia. Molts usuaris renuncien a demanar justificants de retard encara que no compten davant les seves empreses o professors amb la complicitat de les notícies de TV3 i Catalunya Ràdio que informen puntualment de qualsevol retard a Rodalies Renfe però mai no ho fan dels que es produeixen a les línies que depenen del govern de la Generalitat. El que sí abunden a X són comentaris irònics de passatgers com els que suggereixen que traspassin FGC a Rodalies en comptes del procés invers que reclama el govern català. En aquesta línia hi ha el comentari que S.O.S. Les Torres Rubí va fer ahir al missatge de FGC corporatiu que anunciava que “Avui, Dia Internacional de la Pau, hem il·luminat de color blau les voltes de l’estació de Plaça Catalunya de #Ferrocarrils”. “Molt bé. Seguirem esperant 20 minuts a la línia Bcn-Terrassa en caps de setmana. Però amb una pau interior molt bonica” va escriure S.O.S. Les Torres Rubí.

(Visited 155 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari