Laporta ja ha ajornat al març la possible sortida de Barça Media al Nasdaq

A causa de la fuga dels seus propis inversors, que continuen plantejant-se el pagament de la compra acordada a l'agost, el projecte americà, amb seu a les Illes Caiman, també ha patit baixes

Joan Laporta

Els mitjans que cobreixen l’actualitat blaugrana, els mateixos que havien dedicat espectaculars i admiratius titulars davant la imminent sortida a borsa de Barça Media, no han dedicat ni una línia a la notícia del seu ajornament, almenys fins al març de l’any que ve, pel fet que la mateixa junta blaugrana encara no ha estat capaç de capitalitzar aquesta societat -abans Barça Studios- oberta a l’entrada de més inversors, dos dels quals inicialment havien de ser Socios.com i Orpheus Media, que fa més d’un any van adquirir, encara que no van pagar, el 49% de les accions.

En una altra demostració d’improvisació per part de Joan Laporta, i amb l’absència d’un interès autèntic per la possible comercialització i explotació dels continguts de Barça Media, tant en l’àmbit audiovisual com del nou univers digital, la maniobra per mantenir amb respiració artificial un projecte que en realitat ha nascut mort i ha requerit que el mateix promotor bursatil canviés les seves regles internes de funcionament.

En circumstàncies normals, el soci en aquesta aventura, Mountain & Co, una SPAC per la seva estructura i naturalesa -és a dir, una societat buida d’actius i d’un propòsit comercial definit, creada amb l’únic propòsit de servir una altra empresa, en aquest cas Barça Media per facilitar la seva aparició al Nasdaq de Nova York-, hauria donat carpetada al tema a la seva junta celebrada el cap de setmana passat, una vegada conegut i admès per Laporta l’incompliment blaugrana dels terminis previstos per formalitzar davant les autoritats financeres americanes la sol·licitud d’entrar a l’índex tecnològic.

El pla d’haver-la cursat el pròxim dia 9 de novembre, com estava previst, es va frustrar de la mateixa manera que, repetidament, ha fallat el compromís dels propis i presumptes accionistes de la societat original (Socios.com i Orpheus Media), que han posat clarament de manifest la seva incredulitat i dubtes en el projecte retirant part de la seva participació a favor de Libero i NIPA Capital, els anunciats nous propietaris del paquet minoritari de Barça Media.

Per la seva banda, aquest relleu, forçat per la inexplicable i tolerada decisió de Laporta, també imprudent, de no exigir dins del termini i en la forma escaient els 60 milions pendents del segon termini d’una compra dimensionada en 200 milions, també es retarda, ja que de la inversió compromesa per salvar el mercat blaugrana només van arribar 20 milions.

Un escenari vergonyós per a la imatge i la serietat corporativa d’un club com el FC Barcelona, encara que malauradament massa habitual a l’univers financer i econòmic de Laporta, caòtic i impresentable, del qual ell mateix ha estat víctima a causa d’aquesta primera operació, falsària, amb Socios.com i Orpheus Media, d’agost del 2022, i d’una segona i també pseudo-fallida venda del mateix fa tot just unes setmanes. Els nous inversors també van incomplir amb el segon pagament emparaulat, un de 40 milions, de manera que la junta de Laporta no va tenir cap altra sortida que cobrir aquest buit amb avals i pagarés que seran executats si els diners no arriben finalment.

L’altre dany col·lateral d’aquest segon fiasco ha afectat com és lògic la fantasiosa aventura del Nasdaq fins al punt que, se sospita, en fer entrar en el joc Mountain & Co el que Laporta pretenia era atraure aquests inversors que entre Libero i NIPA Capital havien de compensar la fugida de Jaume Roures (Orpheus Media) i de Socios.com. És a dir, una maniobra més mediàtica que una altra cosa perquè algú més, a més d’una societat xipriota ignota i desconeguda, es decideixi a posar diners a un projecte amb més riscos evidents i coneguts que no pas expectatives.

Laporta es juga més que el prestigi propi i el del Barça en aquesta aposta per portar Barça Media a Nasdaq en el cas d’una renúncia, arriscant-se a una penalització econòmica si la iniciativa continua avançant. Per aquest motiu, després de comunicar que la societat encara no ha estat capitalitzada formalment, ha aconseguit simular un ajornament per documentar l’operació abans del 9 de març del 2024. Així ho va acordar la seva junta d’accionistes en una reunió extraordinària després de votar una modificació dels termes de l’acord amb el Barça, incloent-hi una extensió i així votar i aprovar l’ajornament. Segons els mitjans especialitzats, que han informat de l’abandonament d’una part dels inversors amb dret al reemborsament de la seva participació d’aquesta SPAC, el principal accionista d’aquesta de la mateixa és l’empresari alemany Cornelius Boersch, conseller delegat de Mountain & Co i promotor d’aquesta, que controla un 17,6% dels títols, en el seu cas de classe B, no reemborsables. Els segueixen els fons Saba Capital Managemen, Glazer Capital, Highbridhge Capital i Calem Market Neutral Income Fund.

L’operativa, en cas que prosperi, passa per registre previ de Barça Media als Països Baixos buscant també certa flexibilitat en els assumptes fiscals, encara que potser menys que el tractament de Mountain & Co, domiciliada a Illes Caiman amb l’objectiu de fusionar-se amb la filial blaugrana per sortir a cotitzar amb una valoració de 900 milions de dòlars.

Els analistes eviten pronunciar-se sobre la realitat d’una operació tan clarament torta des d’un primer moment en què els presumptes inversors europeus que millor coneixen el mercat i la situació del FC Barcelona actual han desistit en bona part, i d’altres que han posat un primer peu a aquest invent s’ho estan pensant. La sensació és que també sortiran corrents o que Laporta intentarà buscar un inversor més ingenu que, d’una vegada per totes, capitalitzi el que falta de Barça Media, que encara és prou. La mala notícia d’un ajornament de la sortida a borsa, amb probabilitats enormes que finalment s’acabi frustrant, tampoc és el millor reclam per trobar algú veritablement interessat. Aquest altre teatret de Laporta també sembla enfonsar-se.

(Visited 89 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Feu un comentari