A Catalunya se suïciden unes 50 persones cada mes

Les xifres revelen que tres de cada quatre persones que es treuen la vida són homes

Imatge d'una dona amb problemes de salut mental (Pixabay)

L’any 2022 es van suicidar 607 persones a Catalunya, amb una mitjana de 50 cada mes. Així ho ha anunciat Catalunya Ràdio, que ha informat que aquest tipus de mort quadrupliquen les de víctimes per accident de trànsit. Les dades tenen una tendència a l’alça, ja que es van treure la vida una trentena de persones més que el 2021, i s’ha registrat un augment del 20% en els últims deu anys i del 25% en els últims quinze.

La presidenta de Després del Suïcidi-Associació de Supervivents, Cecília Borràs, ha explicat a Catalunya Ràdio que cal moure’s més ràpid, “amb aplicacions, recursos i estratègies. Les coses s’haurien de fer millor i no podem esperar més. Aquests plans de prevenció no poden tenir cap excusa per retenir cap estratègia que pugui anar bé”. L’increment de les trucades al Telèfon de l’Esperança el 2020 va ser notable, amb un creixement del 74% respecte a l’any anterior, en gran part pels problemes de salut mental derivats de la pandèmia, però les trucades van recuperar un ritme més tranquil el 2021.

Les xifres revelen que tres de cada quatre persones que se suïciden a Catalunya són homes, una proporció que no ha canviat significativament en una dècada. Això es deu, segons Borràs a les dificultats que tenen els homes per expressar les seves emocions. “Pensen que poden menystenir la seva vàlua com a homes si diuen que tenen una depressió. Els amics els diuen: “Això ho arreglem amb dues cerveses, va, anima’t.” I això no ajuda. I solen fer ús de mitjans letals més agressius”, ha assenyalat.

La principal franja d’edat amb més suïcidis és en persones de més de 95 anys, seguida dels de 90 a 94, els de 80 a 84 i els de 85 a 89, d’acord amb les dades provisionals de l’Institut Nacional d’Estadística (INE). No obstant, les noies d’entre 12 i 25 anys són el grup d’edat que tenen més pensaments suïcides. El perfil predominant de les persones ateses pel Telèfon de l’Esperança i el Telèfon de Prevenció del Suïcidi és el de persones no actives i que experimenten solitud no desitjada.

Aquest diumenge se celebra el Dia Mundial per la prevenció del suïcidi i el conseller de Salut, Manel Balcells, presentarà les dades del Codi Risc Suïcidi i anunciarà accions estratègiques per als supervivents en una roda de premsa. Els telèfons 061 i 024 estan disponibles les 24 hores cada dia de l’any per oferir assistència especialitzada a aquells amb comportament o pensaments suïcides i als seus familiars. També poden trucar al telèfon de l’Esperança (93 414 48 48), al telèfon de Prevenció del Suïcidi (900 925 555) i hi ha l’opció del Xat de Suport Emocional per a Joves (679 333 363).

(Visited 59 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari